Американецът Брукс Кьопка спечели откритото първенство по голф на САЩ

...
Американецът Брукс Кьопка спечели откритото първенство по голф на САЩ
Коментари Харесай

Брукс Кьопка спечели US Open за втора поредна година

Американецът Брукс Кьопка завоюва откритото състезание по голф на Съединени американски щати за втора поредна година. 28-годишният играч от Уест Палм Бийч е първият, който съумява да отбрани трофея си в US Open, от Къртис Страндж през 1989 година

След като преди година Кьопка победи с рекорден резултат от 16 удара под пар и задатък от четири удара пред най-близките си преследвачи, този път успеха му пристигна много по-инфарктно.

Шампионът стартира неприятно отбраната на трофея, откакто приключи първия ден със 75 удара. Вторият беше много по-добър за него - 66 удара, които го приближиха на пет от водача в класирането - международния №1 Дъстин Джонсън.

Джонсън, който преследваше втора купа в Ню Йорк след 2016 година, имаше разочароващ трети ден. Той приключи със 77 удара, които му разрешиха да остане на върха, само че в компанията на още трима играчи - Кьопка, Даниел Бергер и Тони Фино. Четиримата бяха три удара над пар, а единствено на един зад тях беше Джонсън.

Кьопка се оправи най-добре с напрежението. Той записа пет бърдита и приключи деня с 68 удара. С феноменално показване в последния кръг англичанинът Томи Флийтууд насочи огромно предизвикателство към първенеца.

Флийтууд изравни най-хубавото достижение за един ден в историята на шампионата - 63 удара. Подобно нещо са правили единствено още петима играчи - Джъстин Томас, Виджай Сингх, Том Уайскопф, Джони Милър и Джак Никлаус. Флийтууд остана единствено на един удар от абсолютния връх в шампионатите от Големия шлем - 62 на Брендън Грейс в миналогодишния British Open.

Със страхотното си показване в последния ден 27-годишният играч от Саутпорт се приближи единствено на един удар от Кьопка преди последните три дупки. Американецът обаче сподели здрави нерви в напрегната обстановка.

Кьопка направи бърди на 16-а дупка, с цел да вземе два удара задатък пред Флийтууд. На последната дупка първенецът записа боги, само че противникът му стигна единствено до пар и не съумя да прати шампионата във заключителен плейоф.

" Това е необикновено. Никога не съм си мечтал, че ще печеля две следващи трофеи тук. Това е в действителност особено, огромна чест за мен. През цялото време усещах, че имам късмет. Нито за миг не си помислих, че съм навън от борбата. Просто трябваше да продължа да се боря. Знаех, че изискванията ще се успокоят малко и ще мога да се възползвам от това, както и стана ", сподели Кьопка след спечелването на втората си купа от Големия шлем.

 Брукс Кьопка завоюва US Open за втора поредна година
© Reuters

Кьопка направи ослепително завръщане, откакто поради травма в китката трябваше да пропусне първите огромни шампионати за сезона, в това число и първия от Големия шлем - " Мастърс " през април. Той влезе в US Open с пет надпревари зад тила си.

Патрик Рийд се оказа най-големият губещ в шампионата. Той стартира по брилянтен метод последния ден - пет бърдита на първите седем дупки. С тях първенецът от тазгодишния " Мастърс " се изравни с Кьопка на върха в класирането.

Рийд обаче направи три богита - на 9-а, 11-а и 12-а дупка, и изостана с три удара от водача. 27-годишният тексасец даже не съумя да влезе в тройката, откакто записа боги и на последната дупла. Той приключи с четири удара над пар, като беше изпреварен и от Джонсън (+3). Фино също се движеше на позиция за топ 3, само че направи двойно боги на последната дупка и приключи с пет удара над пар.

Сто и осемнадесетото издание на US Open беляза завръщането на Тайгър Уудс в шампионатите от Големия шлем. Носителят на 14 мейджър трофеи отпадна след първите два дни, в които записа 10 удара над пар. Със същия актив присъединяване си завърши и Рори Макилрой. Разочароващо отпадане с девет удара над пар записа и първенецът от 2015 година Джордан Спийт.

Освен Уудс, Макилрой и Спийт до третия ден на шампионата не съумяха да стигнат още четирима някогашни първенци - Мартин Каймер, Греъм Макдауъл, Лукас Глоувър и Ърни Елс.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР