Американецът Артър Ашкин, французинът Жерар Муру и канадката Дона Стрикланд

...
Американецът Артър Ашкин, французинът Жерар Муру и канадката Дона Стрикланд
Коментари Харесай

Обявиха носителите на Нобелова награда за физика

Американецът Артър Ашкин, французинът Жерар Муру и канадката Дона Стрикланд завоюваха Нобелова премия за физика за революционни изобретения в региона на лазерните технологии.

 © Българска телеграфна агенция
Артър Ашкин е награден за изобретяването на оптични пинсети и тяхното приложение в биологичните системи. Жерар Муру и Дона Стрикланд са отличени за откриването на способ за генериране на високоинтензивни и ултракъси оптични импулси.

Артър Ашкин ще получи половината от паричната премия, а Жерар Муру и Дона Стрикланд ще си поделят другата половина.

Нобеловата премия за физика се присъжда от Кралската шведска академия на науките от 1901 година

Нобеловите награди ще бъдат връчени на гала в Стокхолмската концертна зала на 10 декември - в деня на кончината на създателя на Нобеловата премия Алфред Нобел.

Тази година паричната равноценност на премията е 9 милиона крони (873 000 евро).

Първата Нобелова премия за физика е на немския физик Вилхелм Рьонтген за откриването на нов тип лъчи, наречени на негово име.

Дона Стрикланд е едвам третата жена, печелила Нобелова премия за физика. Преди нея оценката получават Мария Кюри през 1903 година и Мария Гьоперт Майер през 1963 година.

Миналата година Нобелова премия за физика завоюваха германецът Райнер Вайс и американците Бари Бериш и Кип Торн за решителен принос към наблюдението на гравитационни талази.

Сред по-известните Нобелови лауреати за физика са Анри Бекерел, Пиер и Мария Кюри /1903/, Макс Планк /1918/, Алберт Айнщайн /1921/, Нилс Бор /1922/, Лев Ландау /1962/, Пьотър Капица /1978/, Питър Хигс /2013 г./.
 Присъдиха Нобеловата премия за медицина за пробив в лекуването на рака Присъдиха Нобеловата премия за медицина за пробив в лекуването на рака
Започна Нобеловата седмица. С оценката за медицина бяха удостоени двама учени, създали нов революционен способ за битка с рака. Наградата се връч...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР