Американец, прекарал 45 години в затвора преди да бъде признат

...
Американец, прекарал 45 години в затвора преди да бъде признат
Коментари Харесай

Американец, признат за невинен след 45 години в затвора, ще получи обезщетение от 1,5 мил. долара

Американец, прекарал 45 години в пандиза преди да бъде приет за почтен, ще получи 1,5 милиона $ като обезщетение за правосъдната неточност, съобщи Франс прес, цитирайки управляващите на щата Мичиган.

Седемдесет и три годишният афроамериканец Ричард Филипс е бил наказан на пожизнен затвор през 1972 година за ликвидиране, само че постоянно е твърдял, че е почтен. Съдът го признал за отговорен въз основа на свидетелски показания, оказали се лъжливи.

Той беше освободен през 2018 година след намесата на стратегия на Университета на Мичиган, която цели да поправя правосъдни неточности. Според специалистите от програмата никой различен наказан по простъпка на пожизнен затвор в Съединени американски щати не е прекарал толкоз време зад решетките, съобщи Българска телеграфна агенция.

След освобождението си Филипс се устоя, продавайки картини, които е нарисувал в пандиза. Те се употребяват с прочут триумф и се продават за хиляди долари.

Ричард Филипс съобщи пред локални медии, че откакто получи компенсацията ще заобикаля известността, ще пътува и ще се радва на живота.

През 2016 година в щата Мичиган беше основан фонд, от който жертвите на правосъдни неточности получават по 50 000 $ за всяка година, прекарана по простъпка зад решетките. В случая на Филипс, който е бил наказан и на 15 години за обир, са били регистрирани единствено 30 години.

Щатът Мичиган ще обезщети с 780 000 $ и Нийл Редик, излежал близо 16 години за полово посягане против невръстен, което не бил направил.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР