Америка отново тръгва напред, заяви днес президентът Джо Байдън в

...
Америка отново тръгва напред, заяви днес президентът Джо Байдън в
Коментари Харесай

Джо Байдън се отчете за първи път: Предстои ни още много работа!

" Америка още веднъж потегля напред ", съобщи през днешния ден президентът Джо Байдън в първата си тирада пред двете камари на Конгреса, по случай първите 100 дни от ръководството си, оповестиха международните организации.

" Изминаха 100 дни откогато поставих клетва, подвигнах ръка от нашата фамилна Библия и наследих една страна в рецесия. Най-страшната пандемия за последното столетие. Най-тежката рецесия от времето на Голямата меланхолия /1929 - 1939 г./. Най-ужасното нахлуване против нашата народна власт от времето на Гражданската война ", сподели президентът.

" Сега - след единствено 100 дни - мога да се доклада пред страната: Америка още веднъж потегля напред, трансформирайки заплахата в вероятност, рецесията - във опция, а провалянето - в действие ", означи Байдън. Той посочи, че държавното управление му работи за връщане на доверието в демокрацията и демонстрира, че може да реализира резултати, предава Българска телеграфна агенция.

За първи път в историята, две дами заеха места на подиума зад президента, в обсега на телевизионните камери: Нанси Пелоси, председателка на Камарата на представителите и Камала Харис, станала през януари първата жена, определена за вицепрезидент и първата цветнокожа жена на този пост.

В речта си, постоянно прекъсвана от овации, президентът демократ показа проект за вложения за 2,3 трилиона $, целящ основаването на милиони работни места за американците и обезпечаване на стопански растеж за трилиони долари за доста години напред.

" И това удостоверява каквото постоянно съм казвал: Уолстрийт не е изграждал нашата страна. Средната класа построи нашата страна, а профсъюзите построиха междинната класа ", добави Байдън.

" Знам, че някои от вас се питат дали тези работни места са за вас. Вие се чувствате изоставени и забравени в една стопанска система, която бързо се трансформира ", съобщи президентът. Той увери, че съвсем 90 % от работните места в инфраструктурата, планувани в неговия проект, показан предишния месец, " не изискват академични дипломи ".

Планът, пораждащ към този момент гнева на републиканците, е упорит: един трилион $ вложения, главно в образованието и 800 милиарда съкращения на налозите за междинната класа.

В речта си Байдън похвали имунизационната акция в Съединени американски щати като един от най-големите логистични триумфи в историята на страната. " Над половината от възрастните са получили минимум една доза от имунизацията ", а " смъртните случаи измежду възрастните хора спаднаха с 80 % от януари ", посочи той. При все това, предизвести Байдън, следва още доста работа до момента в който бъде надвит ковид.

Заради рестриктивните мерки, свързани с коронавирусната пандемия, единствено 200 души, вместо над 1600 в естествени години, участваха в конгресната зала. Джон Робърт беше единственият присъстващ арбитър от Върховния съд. Външният министър Антъни Блинкън и шефът на Пентагона Лойд Остин също бяха в залата, само че останалите членове на кабинета гледаха речта по малкия екран, отбелязва Франс прес.

Съединените щати не търсят спор с Китай, само че са подготвени да пазят американските ползи във всички области, съобщи през вчерашния ден президентът Джо Байдън в речта си пред двете камари на Конгреса, оповестиха международните организации.

" В диалозите си с /китайския/ президент Си /Цзинпин/ му споделих, че ние приветстваме конкуренцията и не търсим спор /с Китай/ ", само че му дадох да разбере, че ще пазиме американските ползи по всички посоки ", сподели Байдън. Той посочи, че Съединени американски щати ще се борят против нечестните търговски практики, които се отразяват отрицателно на американските служащи и на индустрията, против кражбата на американски технологии и интелектуална благосъстоятелност.

" Ние ще поддържаме мощно военно наличие в Индийския и Тихия океан, както вършим това дружно с НАТО в Европа, само че не за започване на спор, а за неговото попречване ", добави президентът. Той увери също, че Съединени американски щати в никакъв случай няма да се откажат да пазят човешките права.

Байдън обърна повече внимание на Китай в сравнение с всеки различен външнополитически въпрос в речта си, фокусирана главно върху вътрешната политика, отбелязва Ройтерс.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи през вчерашния ден, че не се стреми към ескалация на напрежението с Русия, само че предизвести, че Москва би трябвало да носи отговорност за своите дейности, съобщи Франс прес.

" Ясно заявих на президента Путин, че въпреки да не се стремим към ескалация, техните дейности ще имат последствия ", сподели Байдън в речта си пред двете камари на Конгреса, по случай първите 100 дни от ръководството си. Той посочи, че " непосредствено и пропорционално " е дал отговор на намесата на Русия в изборите в Съединени американски щати и на хакерските атаки против американското държавно управление и компании.

Президентът на Съединени американски щати в същото време увери, че Москва и Вашингтон могат да си сътрудничат, когато това дава отговор на взаимните им ползи.

Джо Байдън прикани през вчерашния ден Сената да одобри широкобхватен план за промяна на полицията, носещ името на афроамериканеца Джордж Флойд, съобщи Франс прес.

Президентът демократ моли към " смелостта на Конгреса " за окончателното приемане на текста, който към този момент беше утвърден в Камарата на представителите и планува битка против големия правосъден имунитет, с който се употребяват чиновниците на реда.

" Знам, че републиканците си имат лични хрумвания " по този въпрос, само че " би трябвало да работим дружно за реализиране на консенсус ", сподели Байдън в речта си по случай първите 100 дни от ръководството си. Той прикани за приемане на плана идващия месец, за първата година от гибелта на Джордж Флойд, погубен от бял служител на реда на 25 май м. година в Минеаполис.

В речта си Байдън съобщи също, че най-смъртоносната терористична опасност за страната сега идва от последователите на концепцията за предимство на бялата раса, съобщи ТАСС.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР