Америка на Доналд Тръмп се бори с необичайно съчетание от

...
Америка на Доналд Тръмп се бори с необичайно съчетание от
Коментари Харесай

Кампанията за президентските избори в САЩ - в сянката на три кризи

Америка на Доналд Тръмп се бори с извънредно комбиниране от три тежки рецесии: пандемия, дълбока икономическа криза и бурно расово неодобрение, които предефинират главните политически залози пет месеца преди едни все по-трудни за прогнозиране президентски избори.

Намира ли се страната в миг на огромно обществено видоизменение? Или изострените от епидемията от ковид неравенства ще се запазят и даже разширят?

Въпросът разумно се озова в центъра на президентската предизборна акция, в която се борят настоящият президент републиканец и противникът му демократ Джо Байдън.

Близо 110 000 американци са умряли от ковид, най-големият брой жертви в света. Десетки милиони са изгубили работата си след решението да се затвори стопанската система за ограничение на разпространяването на заболяването.

В същото време след гибелта на чернокожия Джордж Флойд, породена от бял служител на реда в Минеаполис, американските градове са обхванати от необятно протестно придвижване против расовото неравноправие.

Това обединение на рецесии е " миг на истината за Америка " по думите на философа Корнел Уест.

" Това е доста сложен миг ", заключи преподавателят по политология в Пенсилванския университет Даниъл Джилион.

Тези рецесии бяха ужасни за афроамериканците, които обичайно имат по-малък достъп до здравната система, доста по-бедни са от белите си сънародници и са жертва на полицейско принуждение, сподели той.

" Нямам спомен за интервал, в който чернокожите да са преживявали такива безредици, такова страдалчество и такива компликации ", добави той.

Епидемията от Ковид-19 засегна диспропорционално афроамериканската общественост. И въпреки че нивото на безработица да означи неочакван спад до 13,3 % през май, то се усили до 16,8 % за чернокожите американци.

Болката от раната на расовото неравноправие още веднъж се изостри от драмата в Минеаполис, когато белият служител на реда Дерек Човин беше сниман по какъв начин притиска с коляно врата на Джордж Флойд и го умъртви посредством задушаване.

" Чернокожа Америка е с коляно върху врата си, откогато беше отстранено робството. Никога не сме били свободни ", ядосваше се предходната седмица 30-годишната Кейла Питърсън на митинг в Минеаполис.

Законност и ред

Президентът Доналд Тръмп можеше да заложи на успокояващи помирителни изявления. Той обаче не го направи и е упрекнат, че е разпалил пристрастеностите с войнствената си изразителност и апелите си за " правда и ред " против " мародерите и подпалвачите ".

Провокационното му излизане от Белия дом преди няколко дни, с цел да театралничи с библия в ръка пред потърпевша при митингите черква, имаше за цел да изпрати сигнал на обичайния му електорат: консерваторите и евангелистите.

Той е " рисково несъответстващ " за президентската служба, отсече Джо Байдън, който след няколко седмици неявяване поради самоизолация в къщата си в щата Делауер, наподобява е решен да се възползва от момента.

77-годишният деец демократ вижда опция да се показа като обединител, като примирител, кадърен да сплоти прогресивното и умереното крило в партията си, като в същото време притегли самостоятелните гласоподаватели, на които Тръмп работи отблъскващо.

" Крайно време е обещанието, което въплъщава тази нация, да се трансформира в реалност за всичките й поданици ", написа той в петък в Туитър.

" Тефлонов " президент?

Експертите считат, че макар тази безредна конюнктура Тръмп е с положителни шансове да бъде избран отново.

" Ако президентът успее да приказва градивно по въпроса за расите, в случай че е кадърен да съживи опазването на здравето и стопанската система, той ще наподобява като тефлонов президент, по който нищо не полепва ", сподели Даниъл Джилион.

В последно време рейтингът на Доналд Тръмп в допитванията спада, изключително измежду две решаващи за преизбирането му групи: хората от третата възраст и християните евангелисти.

А закъснялата реакция при започване на пандемията, както и заканите да прати армията по улиците на американските градове може да му костват част от женския избор.

Белите дами " са извънредно подразнени от метода, по който реагира на пандемията ", счита Надиа Браун, преподавателка по политология и афроамериканси проучвания в университета Пардю.

Всичко това обаче не сервира наготово успеха на Джо Байдън. " Котката има седем живота, само че Тръмп има дванайсет ", сподели Надиа Браун.

 

Майкъл Матес от Франс прес/ Българска телеграфна агенция

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР