Америка и Израел споделиха опита си с България как да

...
Америка и Израел споделиха опита си с България как да
Коментари Харесай

България е домакин на международна конференция за иновации и предприемачество

Америка и Израел споделиха опита си с България по какъв начин да надгради стопанската система си. Какво към момента не ни доближава, с цел да сме страна на нововъведенията съгласно непознатата позиция?


Българинът е привикнал да се оглежда за положителни образци - ту на Запад, ту на Изток. Днес и от двете направления пристигнаха у нас, с цел да ни кажат до каква степен сме новаторски. България е пет пъти по-голяма от Израел по размери. Но това очевидно не е гаранция за триумф.
Ирит Лилиан, дипломат на Израел в България: В Израел 50% от общия експорт е на високотехнологични артикули и услуги. България е на половината на този %.
Според вицепремиера Томислав Дончев, казусът не е в икономическото развиване на страната ни.

Томислав Дончев, вицепремиер: Българската стопанска система в този си тип е покрай тавана и е достигнала тавана, който лимитира капацитета ѝ за развиване.
Оттук нататък, съгласно вицепремиера е необходим нов модел и в образованието, и в приложната просвета и нововъведенията, а едно от решенията по пътя е дигитализацията. Погледнати от страната на Америка, става известно, не сме толкоз зле.

Джъстин Фридман, зам.-посланик на Съединени американски щати в България: България има потенциала да е новаторска страна.
Но... с няколко " Но " -та.

Джъстин Фридман: Предприемачите в България остават с усещането, че законите могат да се ползват друго.
А просветителната ни система има потребност да си отговори на един въпрос.

Джъстин Фридман: Какво вършим - караме учениците си да запаметяват, или ги предизвикваме да мислят?
Иначе казано - българите би трябвало да се научат да поемат опасности и да бъдат по-отворени към смяната. А по въпроса с нововъведенията - и Америка, и Израел повтарят максимата, че сами може да сме по-бързи, само че дружно можем да стигнем по-далеч.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР