Америка е потопена в безпрецедентна криза, засягаща най-беззащитните членове на

...
Америка е потопена в безпрецедентна криза, засягаща най-беззащитните членове на
Коментари Харесай

Лишиха от храна американските деца

Америка е потопена в невиждана рецесия, засягаща най-беззащитните членове на обществото - децата. Милиони дребни американчета останаха без профилирана храна. Почти невероятно е да се откри бебешка формула в магазините. Заради това Ню Йорк даже разгласи изключително състояние. Какви са аргументите за протичащото се и за какво американските политици си спомнят за Украйна поради това?

Преди няколко години сходна вест можеше да се появи единствено на страниците на фантастично литературно произведение или в сюжет на филм-катастрофа. Но бързо изменящият се свят е свикнал всички с обстоятелството, че даже най-невъзможните истории стават действителност. Преди дни кметът на Ню Йорк, един от най-големите градове на нашата планета с население над 18 милиона, подписа декрет за оповестяване на изключително състояние на негова територия.

Причината за това решение звучи шокиращо – неналичието на бебешка храна в града. Още по-голям потрес за американците от месеци насам е, че неналичието на бебешка храна се усеща остро в Съединените щати. Американците с смут осъзнават, че на най-младите им съграждани им липсва храната, от която се нуждаят, с цел да оцелеят.

„ Недостигът на храни за кърмачета в цялата страна предизвиква невъобразима болежка и безпокойствие на фамилиите в Ню Йорк и ние би трябвало да действаме в този момент “, сподели кметът Адамс в изказване до жителите на града. „ Извънредното състояние ще ни даде опция да нанесем удари против всеки търговец на дребно, който желае да се възползва от тази рецесия, като увеличи цената на този артикул. Нашето обръщение към майките и фамилиите, които са в усложнение, е просто: нашият град ще направи всичко по силите си, с цел да ви помогне през този сложен момент”, добави той.

Борейки се със спекулантите при въведеното изключително състояние, управляващите заплашват да работят изрично. Комисарят на Отдела за отбрана на потребителите и служащите в Ню Йорк Вилда Вера Маюга приканва жителите, които виждат доста нарастване на цените или противозаконна търговия с приспособено мляко за кърмачета, неотложно да ги рапортуват на специфичния къс номер 311. Обясни, че „ повишени цени “ значи цена, която е с 10% или повече по-висока от това, което гражданин на града би могъл да закупи сходен артикул в интервала от 30 до 60 дни преди оповестяването на изключително състояние. От ведомството не прецизират какви ограничения ще бъдат взети против недобросъвестни продавачи.

Ню Йорк стана първият град, в който обстановката с жизненоважен артикул наложи въвеждането на такива фрапантни ограничения като изключително състояние. Ситуацията в града и едноименния щат обаче не е неповторима за Америка сега – храните за кърмачета към този момент не се оферират в съвсем цялата страна, като от началото на годината до края на април цената е скочила с 40%.

Недостигът на ресурси от бебешка формула, почнал през 2021 година, доближи сериозни равнища тази година в щатите Айова, Северна и Южна Дакота и Мисури. В Тенеси и Тексас изчерпването на наличностите към този момент надвишават 54% и продължава да пораства стремително с помощта на засилващата се суматоха в страната. В други 26 щата повече от 50% от запасите към този момент липсват, до момента в който през януари 2022 година изчерпаните наличия бяха 23%.

Но през февруари удари гръм. “Абът” - най-големият производител на бебешки храни в света, спря производството и изтегли голяма партида създадени от него млека за кърмачета, известните в целия свят “Симилак”, поради откритите в тях патогенни бактерии, които са рискови за здравето на децата. Скандалът закупи толкоз съществени размери, откакто няколко деца бяха приети в болница, пили формули на “Абът”. В момента тече следствие дали гибелта на най-малко две бебета е обвързвана с потреблението на продуктите на компанията.

Трябва да се означи, че пазарът на бебешки храни в Съединени американски щати е спорен заради постоянния си спад. Според оценките на Бюрото за броене на популацията на Съединени американски щати, оповестени през март тази година, в половината от всички щати и съвсем три четвърти от всички окръзи сред 1 юли 2020 година и 30 юни 2021 година смъртността надвишава ражданията. Изучаването на статистически данни с нескончаем обсег също е разочароващо за американците - от средата на 2000-те години броят на новородените понижава всяка година, като се изключи краткосрочния скок през 2014 година

В същото време пазарът на бебешки храни в Съединени американски щати е на практика монополизиран от няколко огромни производители. “Абът”, учредена през далечната 1888 година, е измежду водачите в промишлеността от доста години. Обобщавайки миналата година, изпълнителният шеф Робърт Форд я назова „ изключителна година за компанията “. Всъщност облагите на компанията нарастват устойчиво, като чистата облага в окончателния доклад на вложителите е 7,07 милиарда $.

Държейки към 40% от пазарния дял, дружно с “Джонсън” и “Нестле”, компанията взе участие в националната държавна Програма за дами, бебета и деца. Тази стратегия обезпечава в допълнение хранене за бъдещи майки, кърмачки от фамилии с ниски приходи, и деца под петгодишна възраст. Също по този начин по тази стратегия се продават към половината от всички бебешки формули в Съединените щати.

Следователно прекъсването на производството на формули под марката “Абът” не удари преди всичко вложителите, които съумяха да споделят обилни облаги, а най-много най-уязвимите категории от популацията - дами, деца и фамилии с ниски приходи. Те станаха жертва на острия дефицит на бебешка формула. Американски лекари бият паника - броят на питателните отравяния при кърмачета нараства бързо, защото родителите от небогати фамилии се пробват да вършат заместители на смеси от млечни артикули в домашни условия. Очевидно никой не управлява периода на валидност, стерилността и самата сигурност на съставките, употребявани за изхранване на децата.

Родителите, изправени пред страшната вероятност за бебешки апетит, се пробват по всевъзможен начин да намерят някаква опция на скъпия артикул, който изчезва от рафтовете. В рамките на няколко седмици беше открит поток от американци назад към Мексико – в тази прилежаща страна на Съединени американски щати бебешката храна към момента не е станала дефицитна. Поради логистични и митнически усложнения не е належащо да се разчита на всеобщи доставки на формула от Европа. Не е несъмнено, че страните от Европейски Съюз, които не престават да се „ прострелват сами в крайници “ със глобите против Русия, ще се радват да споделят стратегически запаси със своя отвъдморски патрон – макар общочовешките полезности.

Не е известно какъв брой дълго Американската администрация по храните и медикаментите, отговаряща за наблюдението на сигурността на стоките при продажбата на храни и лекарствени артикули, ще се занимава с премахването на индустриалните проблеми на “Абът”: съгласно някои прогнози, това няма да стане преди юли. В същото време, осъзнавайки мащаба на рецесията и нуждата от увеличение на доставките на смеси за Съединени американски щати от чужбина, организацията разгласи, че до 14 ноември краткотрайно ще промени извънредно строгите си правила и ще прегледа опцията за импорт на артикули от всеки производител поотделно, по лична преценка.

Администрацията на Байдън, извънредно заета с войната с Русия и вълнуващия развой на основаване на нови съюзи против Китай, очевидно към момента не осъзнава изцяло мащаба на рецесията, която може да избухне поради с актуалната обстановка.

Решаващи, още веднъж съгласно чиновници на Държавния департамент, подхванатите стъпки към момента не са довели до позитивен резултат, а в противен случай, са провокирали още по-голямо неспокойствие на американците. Няколкостотин контейнера бебешка формула, доставени от американски военни самолети от немската база “Рамщайн”, може единствено краткотрайно да смекчи суматохата на родителите и да забави хранителния колапс.

Стратегическото решение на казуса е в друга низина. Малкото конгресмени, които се опълчиха на отпущането на големи средства по по този начин наречения закон “Заем-Наем” в отбрана на демокрацията в Украйна, също приканиха президента на Съединени американски щати най-сетне да му обърне внимание.

Конгресменът от Републиканската партия от Джорджия Марджъри Тейлър Грийн, гласувайки срещу този рискован план в Конгреса, се обърна към сътрудниците и президента: „ Имаме 40 милиарда $, само че няма бебешка храна за американски майки и бебета. В Украйна има незнайна сума пари за дейностите на Централно разузнавателно управление на САЩ, само че няма храна за американски бебета и майки”.Има 54 милиона $ разноски поКОВИД-19 за Украйна, само че няма храна за американските бебета и майки. В Украйна има 900 милиона $ за организации с нестопанска цел, само че няма храна за американски бебета и майки. Има 8,7 милиарда $ икономическа поддръжка и финансиране за Украйна, само че няма храна за американските майки и бебета. Американският народ не поддържа заплащането за непрекъснатата интервенция на Съединени американски щати във външните работи на други страни, до момента в който нашето лично държавно управление унищожава страната ни”, безапелационен е конгресменът.

Марджъри Тейлър Грийн не беше чута. Ще бъдат ли чути гласовете на стотици хиляди други американски дами и майки, в случай че опасността от детски апетит престане да бъде изключителна обстановка единствено в рамките на Ню Йорк?

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР