AMD продължава дозирано да подава информация за своята нова микроархитектура

...
AMD продължава дозирано да подава информация за своята нова микроархитектура
Коментари Харесай

Архитектурата AMD Zen 2 осигурява 29% прираст на броя инструкции на такт

AMD продължава дозирано да подава информация за своята нова микроархитектура Zen 2. По време на поредна среща с вложителите, бе обявен индикаторът изпълнени указания за един процесорен такт (IPC).

AMD означи, че приръстът на този индикатор при Zen 2 архитектурата е внушителните 29% спрямо предходната Zen от първо потомство . Това е съвсем два пъти повече, в сравнение с бяха първичните упования за 16%.



AMD е провела вътрешните проби DKERN + RSA за калкулации с плаваща запетая и с цели цифри. Процесорите с архитектура Zen 2 са получили показател на продуктивността на равнище 4,53. За чиповете с архитектурата Zen от първо потомство, този индикатор е 3,5. По този метод, прирастът на броя указания на един процесорен такт е 29,4%. С толкоз в действителност нараства и едноядрената продуктивност на новите процесори.

Компанията означи, че в този момент употребяваната архитектура Zen+ е единствено усъвършенствана версия на Zen от първо потомство и при нея прирастът на броя указания на такт е към 3-5%. Но Zen 2 има основни разлики в съпоставяне със Zen+, с което се изяснява значителния растеж на IPC. При създаването на микроархитектурата от ново потомство експертите на AMD с обърнали изключително внимание на сериозно значимите модули: интерфейсът на ядрото и блокът за калкулации с плаваща запетая.



Zen 2 употребява напълно нов интерфейс на процесорните ядра, който е доста по-добре усъвършенстван за разпределение на натоварването сред другите съставни елементи на ядрото. Блокът за интервенциите с плаваща запетая към този момент е 256-битов.

Първите комерсиални артикули, основани на Zen 2 процесори ще бъдат чиповете AMD EPYC от второ потомство. Кодовото име на тези процесори е Rome и се знае, че ще имат до 64 ядра.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР