Амбицията на България и Ирак е да започнем да възобновяваме

...
Амбицията на България и Ирак е да започнем да възобновяваме
Коментари Харесай

Показваме на Ирак как се прави преход към демокрация

Амбицията на България и Ирак е да стартираме да възобновяваме наличието на наши компании на иракския пазар в редица браншове, в които в недалечното минало сме били стопански сътрудници. Това съобщи президентът Румен Радев след среща с президента на Ирак Бархам Салих в Ню Йорк. Двамата разговаряха в границите на 74-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации.

Според българския държавен глава положителните ни стопански връзки с Ирак в недалечното минало са добра основа да се възобнови партньорството сред двете страни.

Той подсети, че България е имала мощно наличие в региона на строителството, хидротехниката, изследването и производството на петрол и газ, медицината и образованието - посоки, в които Ирак бил отворен за партньорства и ценял високо българските експерти. По тази причина Радев изрази вяра, че при покачване на сигурността в страната България ще има своето наличие в Ирак.

Радев уточни и че ще разчитаме на повече иракски студенти да се образоват в нашите университети.

От своя страна Салих съобщи интереса на Ирак към опита на страната ни в прекосяването към прехода към народна власт.

Радев увери, че България пък ще продължи да поддържа напъните на Ирак за стабилизиране и възобновяване на страната. За задачата тя била подготвена да спомага в процеса на демократичните промени в Ирак.

Ирак има потребност от поддръжка, тъй като повторната дестабилизация на страната ще засегне нашия район и във връзка с сигурност, и във връзка с внезапно увеличение на мигрантските и бежански потоци, уточни българският държавен глава пред публицисти.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР