Амбицирани сме да разкрием в ДКЦ-тата ковид-зони в цялата страна,

...
Амбицирани сме да разкрием в ДКЦ-тата ковид-зони в цялата страна,
Коментари Харесай

Разкриваме максимален брой ковид-зони в ДКЦ

" Амбицирани сме да разкрием в ДКЦ-тата ковид-зони в цялата страна ", заяви зам.-министърът на опазването на здравето доцент Георги Йорданов пред БСТВ. От през вчерашния ден Георги Йорданов публично е и началник на Пандемичния комитет.
Доц. Йорданов уточни, че на среща в Министерство на здравеопазването кметът Фандъкова е дала обещание в София да се разкрият оптимален брой такива зони в някогашните поликлиники. Целта е бързото определяне на болните и в случай че не са за хоспитализация, незабавно да им бъде предписано лекуване.
България и Румъния не престават да са на дъното в скалата по имунизации в Европейски Съюз. Затова още от 1 януари със заповед Министерството на здравеопазването е понижило периода на зелените документи на имунизираните: за имунизациите " Янсен " на 2 месеца, за " Пфайзър " и сходните с по две дози - на 3 месеца. Досега периодите за бустерната доза за другите препарати бяха сред 6 и 9 месеца.
" Ваксинирането е непринудено, само че не би трябвало да се не помни, че имунизираните прекарват КОВИД по-леко от останалите ", съобщи зам.-министърът и уточни, че не зеленият документ би трябвало да бъде цел, а " да се добие имунитет ". След Нова година се вижда усилване на интереса към бустерната доза вследствие на ограниченията за ограничение на болестта.
Според шефа на Пандемичния щаб пенсионерите ще получат подучване от 75 лева с февруарските си пенсии за трета доза. " Не е належащо да се върви до персоналния доктор с записка за трета доза, да се пишат молби или заявки. След имунизация системата на Национален осигурителен институт регистрира това по електронен път и начислява тези пари ", разясни доцент Георги Йорданов.
Според него българите не са подхванали ограничения против болестта по празниците и по тази причина в този момент вълната се уголемява. " Като се има поради инкубационния интервал, чакаме до няколко дни вълната да се развие и тогава ще се види резултатът от неспазването на ограниченията ", уточни доцент Йорданов.
Той предложи ограниченията прецизно да се съблюдават в учебните заведения, с цел да се ограничи навлизането на Омикрон в детските колективи.
" Прави усещане, че имунизациите на деца над 12 години към момента се броят на пръсти ", сподели още зам.-министърът и добави, че тестванията на децата би трябвало да се вършат както би трябвало и в случай че се постанова детето да бъде карантинирано незабавно, с цел да не разнася инфекцията.
" Повтарям, че имунизацията е непринуден акт. Ние обаче ще създадем всичко допустимо оптимално да отложим стягане на ограниченията, с цел да избегнем обществената изолираност ", акцентира шефът на пандемичния щаб.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР