Амбициозният проект преследва военни и метеорологични целиКонцепция за подводна станция

...
Амбициозният проект преследва военни и метеорологични целиКонцепция за подводна станция
Коментари Харесай

САЩ разработват подводни зарядни станции за дронове

Амбициозният план преследва военни и метеорологични цели

Концепция за подводна станция за зареждане на безпилотни апарати
(снимка: Northrop Grumman)

Иновативна разработка на две компании, Northrop Grumman и Seatrec, завоюва конкурс на Министерството на енергетиката на Съединени американски щати и Националната организация за океански и атмосферни проучвания, който планува основаване на подводни станции за зареждане на безпилотни апарати .

Проектът цели да удължи времето, което дроновете прекарват под вода, и да обезпечи непрестанно събиране на данни: от военни до метеорологични. Той съставлява идея за подводна станция за зареждане, наречена Mission Unlimited, в която се употребяват разработки на всяка от двете компании.

Northrop взе участие с неповторимите си патентовани конектори NiobiCon за безвредно предаване на електрически ток, когато контактите са потопени във вода, както и с технология за предаване на данни – Data Bubbles Transfer – от подводното транспортно средство до станцията и по-късно до спътника без излизане на повърхността.

Приносът на Seatrec към плана е идея за генериране на електричество от зарядна станция въз основа на температурните разлики в дълбочина и на водната повърхнина. Докато подводните безпилотни апарати плуват в океаните, станцията автоматизирано акумулира сила в своите акумулатори за следващо зареждане на дроновете.

Уникалните NiobiCon конектори за предаване на ток във водата
(снимка: Northrop Grumman)

Американските военни интензивно придвижват плана. Подводните станции за зареждане на безпилотни апарати ще спестят доста време и пари, които в този момент се изразходват за издигане на дроновете на повърхността и за рутинната им поддръжка от ескортния транспортен съд.

Новата технология ще понижи също по този начин времето за предаване на събираните данни. Подводните дронове към този момент няма да се нуждаят от изплуване на повърхността на океана, с цел да споделят с командния център.

В идната фаза на разработкаката Northrop Grumman и Seatrec би трябвало да показват план за правене на първообраз на подводната зарядна станция.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР