Амбициозните предложения на френския президент Еманюел Макрон за разширяване на

...
Амбициозните предложения на френския президент Еманюел Макрон за разширяване на
Коментари Харесай

Реакциите след речта на Макрон говорят много за разделението на Европа


Амбициозните оферти на френския президент Еманюел Макрон за разширение на властта и институциите на Европейски Съюз провокира реакции, вариращи от хвалба в Брюксел, през нерешителност в Берлин до директна неприязън в Прага.

Реакциите приказват толкоз за актуалното положение на Европа, колкото и апелите на президента за промяната й.

В огромна тирада от Париж Макрон показа в елементи необятен обсег от оферти за бъдещите европейски политики, в това число и тази във връзка с защитата и миграцията, както и за нова взаимна работа за вложения и индустриална стратегия за поощряване на екологичните транспортни средства. Говорейки в продължение на съвсем два часа той съобщи, че еврозоната е сърцето на Европейския план, което предлага на своите членове опцията за икономическа мощ, която да се опълчи на съперниците от Китай и Съединени американски щати.

„ Европа, която познаваме, е прекомерно слаба, прекомерно мудна, прекомерно неефективна “, сподели Макрон и добави, че „ Европа може да подсигурява същински суверенитет, нашата опция да съществуваме в днешния свят “.

Реакциите на речта, било то като повсеместен звук или като обособени съставни елементи, хвърлят светлина върху политическите затруднения при използването на каквато и да е било единна политика във към момента 28-членния европейски клуб.

„ Европа изисква кураж “, написа в туит от Брюксел ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. „ Сега се нуждаем от по-тясно обвързвана, мощна и демократична Европа “, добави той.

Италия също сподели топли думи. „ Няма локални решения на интернационалните проблеми “, уточни италианският помощник-министър по европейските въпроси Сандро Гози пред организация АНСА. „ Макрон преди малко ни подсети това и неговата концепция за Европа е и наша “, добави той.

В Германия, където канцлерът Ангела Меркел би трябвало да се впусне в сложни договаряния за образуване на нова коалиция, която да спомогне за навигирането на най-голямата стопанска система на Европа, реакцията илюстрира разделения политически метод по отношение на Европа, предлагайки на френския президент както окуражаване, по този начин и предизвестие за провокациите, които предстоят.

Външният министър Зигмар Габриел съобщи, че речта е „ Смел, буен зов против национализма и в поддръжка на Европа “, допълвайки, че „ ние би трябвало да използваме този късмет за германо-френска самодейност, с цел да създадем дружно Европа по-демократична, да ангажираме жителите й и да се подготвим за бъдещето “. По думите му Макрон „ може да разчита на нас “.

Но с обещанието на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) да отиде в съпротива, откакто понесе историческа загуба на изборите в неделя, думите на Габриел рискуват да прозвучат някак си неубедително.

Другият завършек на немския политически набор беше показан от Ханс Михелбах, член на парламентарната група на сестринската баварска партия Християнсоциален съюз (ХСС), който не изчака Макрон да приключи изявлението си, с цел да разгласява изказване, в което показва, че предложенията на президента са „ несъответствуващи да придвижат Европа напред “.

„ Те не водят до задълбочаване (на ЕС), а по-скоро до задълбаване на разделянето “, съобщи Михелбах, който е обичаен съперник на напъните за даване на финансова помощ за Гърция и други страни от еврозоната.

Предложенията на Макрон също по този начин трябваше да предупредят Германия за настояванията на Франция преди водачите в Берлин да приготвят за разискване своите съдружни съглашения. Осъзнавайки, че неговите визии ще изискват поддръжката на Меркел, с цел да се осъществят, Макрон внимаваше да не изпада в прекомерно доста елементи, преди да му е пристигнало времето и съобщи, че е убеден в това, че евентуалните съдружни водачи ще гледат непредубедено на неговите оферти.

„ Беше визионерска тирада и ще форсира процеса “ на европейска интеграция, съобщи Гунтрам Волф, шеф на аналитичния център „ Брюгел “ в Брюксел. „ Дали германците или други европейски страни ще одобряват казаното? В някои аспекти да “, само че във връзка с други това няма да стане неотложно, сподели той.

Зелените, които са вероятни съдружници в тристранната коалиция, водена от Меркел, приветстваха казаното от Макрон. „ Силна тирада “, написа в Туитър съпредседателят на Зелените Джем Йоздемир и добави, че в този момент би трябвало да има „ тясно съдействие с Париж “.

Другият евентуален съдружен сътрудник – Свободната демократична партия, беше по-критичен. Александър Граф Ламбсдорф, член на Европейския парламент от редиците на политическата мощ, приветства речта като „ смела и освежаваща “, само че разкритикува Макрон за това, че разчита прекомерно доста на страната и новите налози, и отхвърли обединен бюджет за еврозоната.

Групата на Европейските консерватори и реформисти в Екологичен потенциал, включваща и английските консерватори, както и създателите на „ Алтернатива за Германия “, която се разцепи след приемането на антиимиграционен дневен ред, съобщи, че речта е „ подвеждаща “. Вместо нови промени, тя значи „ повече Европа, продължаваща интеграция и още организации “.

В Прага милиардерът, който се готви да стане идващия чешки министър председател, разяснява надменно европейския ентусиазъм на Макрон, предупреждавайки, че по-дълбоката интеграция може да докара до това повече държави-членки да се причислят към Англия в напускането на съюза.

„ Той в действителност би трябвало да се концентрира върху Франция “, съобщи водачът на чешката партия АНО Андрей Бабиш в изявление. „ При всички тези оферти да имаме министър на еврозоната и цялата тази задълбочаваща се интеграция, Юнкер и Макрон би трябвало да помислят за какво се случи Брекзит “, добави той.

Въпреки това Макрон се опита тонът му да бъде милосърден. Докато на Франция се гледа като на най-категоричната огромна европейска страна, която застава против Англия до момента в който води договаряния за овакантяване на Европейски Съюз, Макрон акцентира на това, че Обединеното кралство, с дългата си история на другарство и ненавист с Париж, ще остане непосредствен съдружник.

„ В този модифициран и банален Европейски Съюз не мога да си показва, че Англия няма да откри своето място “, сподели той. /БГНЕС

---------

Материалът е на Марк Деен, Грегори Вискуси и Хелен Фуке, оповестен за организация „ Блумбърг “.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР