Амбициозната международна програма на Народния отложена за догодина и 2022-раНа

...
Амбициозната международна програма на Народния отложена за догодина и 2022-раНа
Коментари Харесай

Без Театър пред театъра, но със спектакли в Ню Бояна през септември - slava.bg

Амбициозната интернационална стратегия на Народния отсрочена за следващата година и 2022-ра

На няколко дати през идния месец Народният спектакъл ще играе навън измежду магичната атмосфера на филмовите декори на студиата в Ню Бояна.

На 13 и 14 септември там ще бъдат показани постановката на Недялко Йорданов „ Каквото, такова “ с присъединяване на доайените Емилия Радева, Иван Налбантов, Жоржета Чакърова, Любомир Младенов и други, и моноспектакълът на Бойка Велкова „ Пътят към Афродита “ по Исабел Алиенде, като на актрисата ще гостуват Теодосий Спасов и Миро от някогашния дует „ Каризма “.

На 18 и 19 септември ще бъдат показани режисьорският театър на Деян Донков „ Любовникът “ по пиесата на Харолд Пинтър с него и Радина Кърджилова в функциите и „ Приятна жена в неприятна компания “ от Андре Русен с Емануела Шкодрева, Кръстю Лафазанов, Васил Драганов и Павел Иванов.

На 26 и 27 септември идва ред на моноспектакъла на Захари Бахаров „ Чамкория “ под режисурата на Явор Гърдев – знак за по-нататъшното наново приобщаване на Бахаров към театъра майка, от който потегли възходящата му кариера. На 30 септември край на серията поставя Валери Йорданов, който ще се показа с „ Караконджул “ по описа на Хайтов „ Дервишово семе “, подложен от Стоян Радев. Тази година самодейността „ Театър пред театъра “ няма да се състои по финансови аргументи с болежка заяви за „ Монитор “ шефът на трупата Мариус Донкин, само че спектаклите под небето на Ню Бояна ненапълно ще компенсират неналичието.

Сезон на българската драматургия са нарекли от Народния този модифициран поради пандемията от ковид сезон. В момента актьорите Деян Ангелов, Емануела Шкодрева, Стефан Къшев и Ненчо Костов репетират с режисьора Стефан Спасов нова българска пиеса – „ Страх за опитомяване “ от Оля Стоянова, която към този момент получи високи оценки зад граница и даже е с ангажимент за режисура в Лондон.

Българската премиера е на 10 и 11 септември. От 1 септември трупата стартира подготовки по още 2 бг плана. Единият е лелеяната фантазия, с която екипът трябваше да празнува 170-годишнината на своя патрон Иван Вазов – драматизацията на Юрий Дачев по романа му „ Нова земя “ с режисьор Бина Харалампиева и с присъединяване на съвсем цялата натрупа (премиера при започване на декември).

Другият е „ Бележки под линията “ на поетесата драматург Мирела Иванова с Ана Пападопулу, Илиана Коджабашева, Ирина Митева, Мария Каварджикова, Вяра Табакова, Параскева Джукелова, режисирани от Катя Петрова (премиера на 29 октомври). Отделно започват и възстановителни подготовки на „ Капитал(на) неточност “ – авторски театър на работещия главно в Германия режисьор Иван Пантелеев по Йодьон декор Хорват с премиера, планувана за 26-27 септември, както и на „ Какво да вършим с виолончелото “ от Матей Вишниек с режисьор Николай Поляков и премиера при започване на октомври.

Нищо не отпада от амбициозната интернационална стратегия на първия ни спектакъл, само че поради пандемията от COVID-19 се реалокира по-напред във времето – за следващата година или 2022-ра. Толкова доста отдаденост, сила и труд сме вложили в подготовката и стиковането на нашите графици с тези на задграничните ни сътрудници, че от нищо няма да се откажем, безапелационен е шефът

Мариус Донкин. На 25-26 март пропадна гостуването на Хърватския народен спектакъл с „ Три сестри “ от Чехов, а гастролът на нашия „ Опит за хвърчене “ в Загреб трябваше да е точно на празника на българската книжовност и просвета – 24-25 май. Събитията са преместени на същите дати идната година. Пропадна и второто идване през юни на международния режисьор Боб Уилсън за първата част от работата му по „ Бурята “ на Шекспир – театър, който до момента няма аналог в историята на българския спектакъл, споделя Донкин.

Тя ще стартира идващия юни, ще бъде довършена от Уилсън от 17 октомври до 17 ноември, след което чакаме премиера. Гостуването на различен огромен режисьор – Валерий Фокин, с 2 представления на Александринския спектакъл е отсрочено за 11-12 септември 2021-ва, а Народният ще върне визитата в Санкт Петербург по-късно. Фокин и ще слага у нас през 2022-ра, като ще посочи заглавието, откакто се запознае обширно с опциите на сцената и състава на трупата.

Два пъти отлаганият ангажимент на фамозния словенски режисьор Йерней Лоренци към този момент е закрепен за края на сезон 2021/2022, а при започване на сезон 2022/2023 на сцената на Народния спектакъл ще бъде премиерата на неговия мегаспектакъл „ Орфей “ по митологични претекстове. Мнозина помнят, че през 2018 година в София гостува превъзходната „ Илиада “ по Омир, представителна за авторския жанр на Лоренци.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР