"Амбициите са ни до края на годината да сертифицираме и

...
"Амбициите са ни до края на годината да сертифицираме и
Коментари Харесай

Държавата очаква инвестиции за 1 млрд. лева до края на година

"Амбициите са ни до края на годината да сертифицираме и насърчим вложения на стойност 1 милиарда лв.. " Това съобщи министърът на стопанската система Лъчезар Борисов по време на чуването си в Народното събрание.

"Българската и световната стопанска система се намират в една невиждана рецесия, която би трябвало да бъде контраатакувана с комплект от рационални ограничения. Те би трябвало да интервенират върху всеки един от факторите на икономическия напредък. Именно това е препоръчаният пакет от ограничения, който оказва въздействие върху държавните разноски, върху потреблението, върху вложенията и чистия износ ", сподели още Борисов.

Министърът напомни контрактуваните във вторник ограничения с работодателите, както и че ще се прави доклад на всеки две седмици за направеното, а контрол над активността ще се реализира дружно с работодателските организации.

По думите му, има и втори пакет - ограничения от еврофондовете. Те са ориентирани напълно към вложения в стопанската система. Става въпрос за обществени вложения под формата на заеми и грантове.

Извън втория пакет, в Министерство на стопанската система плануват дейни ограничения за спомагателни частни вложения.

"Това, което се споразумяхме, е всички вложители да бъдат насърчени и като антикризисна мярка. Това ще бъдат средства в размер на 18,5 млн. лева, които ще бъдат допълнени със 7,5 млн.лв. от националния бюджет, вътрешно обезщетен от Министерството на стопанската система - 2 млн. лева До края на годината всички вложители, имащи правото да бъдат насърчени, ще получат тези средства ", сподели икономическият министър, като посочи, че става въпрос за 56 предприятия, изпълняващи капиталови планове на обща стойност 727 млн. лева

"Конкретните ограничения, който ще предприемем във връзка с частните вложения, ще бъдат свързани с тяхното ускорено поощряване. Към момента, от началото на годината, по Закона за поощряване на вложенията са сертифицирани 14 плана на обща стойност 305,2 млн. лева През актуалната седмица следва узаконяването на нови 4 плана в производството във Варна, Кърджали, Шумен и София на стойност над 110 млн.лева ", изясни Борисов.

Към сегашния миг се преглеждат планови оферти на още 68 компании. Вероятно през август месец ще стартира и една нова огромна инвестиция в разширение на българско дружество на стойност 130 млн.лева.

Ресорният министър заяви и че ще има и ограничения в помощ на българските превозвачи, като за тази цел са заделени 30 млн. лв..

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР