Амбициите на новото правителство в областта на правосъдието е да

...
Амбициите на новото правителство в областта на правосъдието е да
Коментари Харесай

Приоритети в правосъдието: Разделяне на КПКОНПИ, закриване на спецправосъдието и закон за случаите по Магнитски |

Амбициите на новото държавно управление в региона на правораздаването е да се реализира самостоятелност, бистрота и връщане доверието на жителите в правосъдната ни система; самостоятелен съд и гарантиране на обективен развой. В центъра на правосъдната промяна се слага отбрана на правата и законните интереси на жителите и стопанските субекти, а задачата е да се реализиране правдивост.

Предвижда се промяна в прокуратурата, с цел да стане ефикасна и демократично отчетна.

Фокусът е върху противодействието на корупцията, тъй че България да задава модела за битка с корупция и от последна да стане първа по този индикатор.

В краткосрочната стратегия за битка с корупцията се планува основаване на нова непрекъсната комисия или подкомисия към Народно заседание за предварителна защита. Въпросната комисия би трябвало да реализира парламентарен контрол върху активността на КПКОНПИ. Трябва да изготви отчет за оценка на активността на комисията " Цацаров " и анализ на информацията за данни за закононарушения, осъществени от магистрати, с цел да се внесе сигнал до Инспектората към Висш съдебен съвет. Самият Инспекторат също ще предстои на парламентарен надзор, както и основният прокурор.

Комисията на Сотир Цацаров ще бъде реформирана след правене на законопроект в период от 3 месеца, в който да се уредят пълномощията на  независима антикорупционна комисия, надлежно звено в ДАНС , която да възлага извършване на инспекции на други способени органи и дирекции – Национална агенция за приходите, ДАНС и други

КПКОНПИ ще прави следствие и събраните доказателства ще могат да се използват в наказателния развой при залагане на подобаващи законови гаранции за правата и свободите на жителите и бизнесите (вкл. правосъден надзор против дейности на комисията, с които се засягат права, и други промени в Наказателно-процесуален кодекс, които да подсигуряват защита срещу произвол и злоупотреби), както и въвеждане на подобаващи механизми за вътрешен надзор.

Обособява се независима Комисия за лишаване на незаконно придобитото имущество . Ще бъдат преразгледани функциите на инспекторатите към администрацията и реформиране на част от състава на инспекторатите към администрацията под управлението на Антикорупционната комисия, включително част от състава на инспекторатите към обособените министерства.

Дава се право на Антикорупционната комисия да апелира отводи на прокуратурата за формиране на досъдебни производства по подадени от нея преписки с данни за осъществени корупционни закононарушения. Тя ще може да сезира Комисията за възобновяване на активи, в случай че откри разминаване в имуществото или при установен конфликт на ползи. Ще бъде направена и публично налична методика за финансова оценка на активи, която да позволява съответна оценка на цената на активите, подлежащи на запор. До 3 месеца ще бъде направена проверка на заведените до този миг каузи за
лишаване на незаконно добито имущество.

Ще бъдат въведени условия за осъществяване на първични и периодични проверки за интегритет на основни чиновници в структурата на антикорупционните органи. Разпоредбите в Наказателния кодекс ще бъдат прецизирани за криминализирането на деяния във връзка с публични поръчки и европейски средства.

Предвиждат се промени в Закона за публичните поръчки , с цел да се контролира и ограничи инхаус възлагането. Досиетата по публични поръчки ще стават обществени след избран период. Ще има повече публичност при работата на конкурсните комисии.

Важен детайл от програмата на държавното управление е приемането на законодателство за наказания в случаи като тези по закона „ Магнитски “ .

В краткосрочната стратегия за правосъдната система е планувано реформиране на прокуратурата посредством политическа декларация от съдружните сътрудници с искане на оставката на основния прокурор; процедура за задължителна тримесечна отчетност на ръководителя на държавното обвиняване пред НС; ограничение на пълномощията му по надзора за законност единствено до конституционно плануванаъа подготвеност по член 127, т. 5 и 6 - подхваща дейности за анулация на незаконосъобразни актове в плануваните със закон случаи и взе участие в цивилен и административни каузи. Това ще стане с смяна в Закона за правосъдната власт.

Незабавно закриване на профилираните съдилища и прокуратура също е в краткосрочната стратегия на държавното управление на Кирил Петков. Ще бъде изработен анализ и обсъждане на предлагането за основаване на нови профилирани звена в системата на прокуратурата или съдилищата. Ще бъде въведен правосъден надзор върху някои от отводите (изрични и мълчаливи – след безучастие от страна на прокуратурата след определен срок) да се образуват досъдебни производства, включително  по сигнали против основния прокурор и административните  ръководители на прокуратурите ; по сигнали за полицейско насилие; по сигнали, подадени от Антикорупционната комисия; други сигнали, избрани въз основа на разбор и допълнително обсъждане.

Реформирането на Висшия правосъден съвет планува в срок до 2 месеца от започване активността на Народно събрание иницииране на
процедура за избор за членове на Инспектората на Висш съдебен съвет, чиито мандат е изтекъл, и внасяне на кандидатури. Сегашният Висш съдебен съвет се реформира и трансформира от непрекъснато действащ орган в орган, който взима решения на сесии в границите на мандата си,
подпомаган от непрекъснато настоящи комисии. Това ще стане до 4 месеца. Ще бъде направен анализ и законодателна смяна на болшинствата при взимане на решения от пленума на Висш съдебен съвет и ще се преразгледа болшинството, належащо за избор
и освобождение на ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд, с цел да се извърши рекомендацията на Венецианската комисия за усилване на тежестта на гласовете на съдийската гилдия при избор на ръководител на ВКС и Върховен административен съд, като точното болшинство ще бъде конкретизирано в допълнение.

Предвижда се парламентарен надзор (отчетност или изслушване) по въпроси, свързани с антикорупционна активност по отношение на активността на Инспектората към ВСС пред новосъздадената парламентарна комисия за битка с корупцията и пред НС. Въвежда се  първична инспекция за честност и липса на конфликт на ползи на претендентите за назначение в състава на Висш съдебен съвет и неговите 5 комисии , която се прави от Инспектората към Висш съдебен съвет.

Кариерните
бонуси и компенсациите за членове на Висш съдебен съвет - сегашни и бъдещи, отпадат . Ще бъде направена ревизия на осъществяването на европейските планове и обществени поръчки в правосъдната система. Ограничава се безсрочното командироване на магистрати и се приключват порочните практики за командироване посредством законодателни промени в най-кратък период. Процедурите за препоръка и за провеждането на състезанията на магистрати ще се ревизират в най-кратък период.

Чрез законодателни промени се планува одобряване на съдийското самоуправление. А правосъдното министерство ще бъде одобрено като един от основните инициатори на нужните правосъдни промени в тясно съдействие с Народно събрание.

Ще бъде призната Стратегия за развиване на пенитенциарната система в България и ще бъде изработен разбор на натовареността на магистратите за прекрояване на правосъдната карта и осъществяване на законодателни промени. 

Фокусът ще бъде ориентиран и върху одобряване на електронното правораздаване и дотъкмяване на неговото въвеждане. Предвижда се отсрочване до една година действието на Единната осведомителна система на съдилищата и на Единния портал за електронно правораздаване, до момента в който не бъдат модифицирани по този начин, че да дават отговор на потребностите на всички участници в процеса

Реформирането на регулаторните органи ще стане след професионален разбор на функционалностите им – напр. Комисия за защита на конкуренцията, КФН, КЕВР, КРС и други, през фокуса на отбрана гражданските права и законни ползи на жителите, стопанските субекти и страната. Структурата на Комисия за защита на конкуренцията и други регулаторни органи ще бъде преосмислена. Предстои и разбор и разискване на предлагането за ограничение на мандатите на членовете им и ще бъде преразгледан удълженият мандат на настоящето управление на Комисия за защита на конкуренцията.

Процедурите по асортимент за членове на регулаторни органи да бъдат прозрачни и да включат под някаква форма присъединяване на неправителствения сектор (формирането на регулаторните органи да не става по партийни квоти); одобряване на инцидентно систематизиране на преписките; основаване на критерии и механизми за търсене на отговорност на регулаторните органи при техни незаконосъобразни действия; разискване на нуждата от основаване на специализиран гаранционен фонд за обезщетяване за вреди, породени от страната - са измежду другите планове на четирите партии в съдружното държавно управление.

За да бъде усъвършенстван достъпът на жителите до правораздаване, ще бъдат преосмислени някои такси , да вземем за пример таксата по цивилен каузи. Предвижда се още основаване на гаранции за пълностоен правосъден надзор на актовете на административните органи регресна отговорност за съответните длъжностни лица, както и гаранции за самостоятелна професионална адвокатура. На промяна предстои и юридическото обучение , с цел да се увеличи качеството на кадрите.

До година и половина би трябвало да бъде признат закон за частния банкрут. Промени ще има в работата на частните правосъдни реализатори и по отношение на финансирането на започващи новаторски компании.

Ще бъде изработен разбор и разискване на предлагането за поетапно въвеждане на института на мълчаливото единодушие , като предлагането е при непроизнасяне на административния орган по дадени наложителни правосъдни инструкции да се смята, че е обещано безмълвно единодушие. 

Актовете на дирекция " Обжалване и данъчноосигурителна процедура " при централното ръководство на Националната организация за приходите ще станат обществени. 

Редуциране на членския състав на ЦИК и неговата деполитизация ще стане също след разбор и разискване. Предвижда се и обсъждане на смяна на изборната система и преразглеждане на правната уредба на референдумите и другите форми на пряка демокрация и груповите искове.

В средносрочните вероятности на обединението влиза реформиране на правосъдната система чрез  конституционни промени . Фокусът е върху провеждането на разговор и обединяването към нуждата от изработването на план за конституционни изменение, ориентирани към създаване на отчетна и ефикасна прокуратура и обективна и самостоятелна съдебна система с подобаващи гаранции за правата и свободите на жителите и бизнеса - в срок до 6 месеца от приемането на бюджета.

Във връзка с направения план за смяна на Конституцията и при необходимост сезиране на Конституционния съд с искане за пояснение на чл. 158, т. 3 от главния закон в светлината на препоръчаните промени и преразглеждане на Решение № 3 от 2003 година

Предвижда се делене на Висш съдебен съвет на два независими съдийски и прокурорски съвета  или промяна в структурата на Висш съдебен съвет в посока ограничение на тежестта на прокурорската квота в прокурорската гилдия и на прокурорската гилдия при
избор на ръководители на Върховен касационен съд и Върховен административен съд. Създаване на самостоятелен инспекторат, който да ревизира активността на ВСС, надлежно на всеки от двата независими съвета, е заложено в тактиката.

Ще бъде изработен разбор на опцията за извеждане на прокуратурата и следствието от съдебната власт ; ще се преосмисли фигурата на основния прокурор и понижаване на неговите неограничени правомощия; унищожаване на фигурата на основния прокурор или свеждането й до тази на административен началник с организационни функционалности.

Ще се проучва и предлагането за основаване на механизъм за избор и освобождение на основния прокурор от Народно събрание по предложение на министъра на правораздаването с квалифицирано болшинство от 3/5 от народните представители; понижаване на мандата му на 5 г.; промени при излъчването и процедурата по желание на ръководители на Върховен касационен съд и Върховен административен съд.

Предвижда се изборът на ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд да е транспарантен, пленумите на върховните съдилища да са водещи в процеса Изискването към претендентите за ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд е да са действащи съдии в съответния съд; унищожаване на политическото кадруване.

Партньорите имат единодушие и по разширение на достъпа до Конституционния съд . Ще бъдат изработен разбор и обсъждане на предлагането за въвеждане на пряка индивидуална конституционна тъжба за по-добър цивилен надзор по повод конституционните права на жителите и ще бъде планувана опция за съдилища от по-ниските правосъдни инстанции да сезират Конституционен съд.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР