Амбициите Банско да се превърне от зимен в целогодишен курорт

...
Амбициите Банско да се превърне от зимен в целогодишен курорт
Коментари Харесай

Банско: Цените се „стопиха” наполовина за 10 години

Амбициите Банско да се трансформира от зимен в целогодишен курорт се сбъдват въпреки и постепенно. Провеждането на разнообразни фестивали, концерти и други културни събития притеглят туристи от целия свят и през горещите месеци. По улиците на дребното градче може да се чуе освен британска и съветска тирада. Туристи има също по този начин от Испания, Италия, скандинавските страни.

Три-четири години след рецесията от 2008 година цените се „ стопиха” доста – дотам, че станаха атрактивни даже за бедните българи. За страдание, през последните години обстановката не се е трансформирала доста. Днес цените на ваканционните жилища остават двойно по-ниски спрямо преди 10 години, а предлагането е в пъти по-високо от това преди десетилетие. Ако през лятото на 2009 година са се оферирали малко над 30 1-стайни жилища на цена от към 750 EUR/кв.м, то през днешния ден техният брой надвишава 250, а цената на квадратен метър е 440 EUR/кв.м, което е намаляване от 45%, сочат данните на най-големия уебсайт за недвижими парцели у нас imot.bg . Аналогична е картината и при жилищата с 2 стаи. Цената е спаднала от 728 EUR/кв.м на 472 EUR/кв.м за 10 години, а за същия интервал предлагането се е нараснало от 70 на над 650 парцела. Най-малка е ценовата разлика при тристайните жилища – 19 % спад. Причината ненапълно се крие във обстоятелството, че преди десетилетие вложителите не залагаха на строителството на огромни жилища, поради високите цени и предлагането тогава беше минимално. Днес в Банско могат да се купят над 250 жилището.

В някои елементи на курорта ни изцяло приключени здания, даже цели комплекси от постройки, стоят празни от години. Според анализатори, има интерес към придобиването на парцели освен от известните ни европейски държани. В последно време огледи, а и покупко-продажби, правят жители на Израел и Кувейт. Необходимо е обаче доста по-високо търсене, с цел да могат да се размразят част от тези към този момент подготвени комплекси, защото обслужването е изцяло. Не е оправдано да се продадат 5-6 жилището от една постройка с 30-40 единици, защото в някои връзки поддръжката касае цялата постройка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР