Амазонската джунгла е загубила 9762 кв. км от площта си

...
Амазонската джунгла е загубила 9762 кв. км от площта си
Коментари Харесай

Бразилската джунгла е загубила 30% от площта си за една година

Амазонската джунгла е изгубила 9762 кв. км от площта си в границите на 12 месеца, сочат данни от държавни организации. Това значи, че тя е намаляла с съвсем 30% повече в сравнение с през 2008 година Данните обгръщат интервала от август 2018 до юли 2019 година

Според учените гората е изгубила голяма част от площта си след идването на власт на президента Жаир Болсонаро през януари. Самият държавен глава пък твърди, че данните са изопачени, съобщи БТВ.

Обезлесяването в бразилска Амазония - с рекордно равнище от 11 година насамАмазонската джунгла е най-голямата дъждовна гора в целия свят. Тя преработва въглеродния диоксид и спомага за забавянето на световното стопляне. През миналите 10 години държавните управления на Бразилия са успявали да предпазят и понижат обезлесяването на Амазонската джунгла, налагайки сериозна система за инспекции и санкции.

Болсонаро и неговите министри обаче са върли критици на ограниченията, като интернационалните наблюдаващи за засекли трагичен спад на конфискацията на дървен материал, както и съвсем никакви присъди за естествени закононарушения.

Амазония е с най-голямото биоразнообразие на планетата. Там има над 40 хиляди растителни типове и над 10% от всички познати животни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР