Амазонка е най-голямата тропическа гора в света, обхващаща 5,5 милиона

...
Амазонка е най-голямата тропическа гора в света, обхващаща 5,5 милиона
Коментари Харесай

5 факта за Амазонската джунгла

Амазонка е най-голямата тропическа гора в света, обхващаща 5,5 милиона квадратни километра, екологично богатство, застрашено от всеобщо обезлесяване и горски пожари.
Светилище на биоразнообразието
Басейнът на Амазонка, разпрострян се на 7,4 милиона квадратни километра, обгръща близо 40 % от Латинска Америка и е на територията на девет страни: Боливия, Бразилия, Колумбия, Еквадор, Френска Гвиана, Гвиана, Перу, Суринам и Венецуела. Около 60 % от Амазонка е в Бразилия.
Амазонската джунгла, от която 2,1 милиона кв. км е предпазена зона, е дом голямо биологично многообразие, което е неповторимо в света.
Една четвърт от типовете на Земята са открити там, а точно 30 000 типа растения, 2500 риби, 1500 птици, 500 бозайници, 550 влечуги и 2,5 милиона инсекти, съгласно организацията на Договора за съдействие в Амазонка (ACTO).
През последните 20 години там са открити 2200 нови типа растения и гръбначни животни.
„ Дробове на земята “
В Амазонка се намират една трета от първичните гори в света, а река Амазонка и нейните притоци обезпечават 20 % от прясната вода на Земята.
Амазонка е най-голямата река в света и - по някои калкулации, откогато са осъществени нови проучвания през 2007 година - най-дългата, течаща на 6 900 километра.
Гората работи като въглеродна гъба, абсорбираща повече въглероден диоксид, в сравнение с отделя О2, и съхранява от 90 до 140 милиарда тона въглероден диоксид, което спомага за регулирането на световното световно стопляне, съгласно Световния фонд за дивата природа (WWF).
Но обезлесяването понижава този потенциал за асимилиране.
420 племена
Амазонка е обитаема от най-малко 11 000 години и през днешния ден наброява 34 милиона души, от които две трети живеят в градове.
Близо три милиона са индианците, които са членове на към 420 разнообразни племена, към 60 от които живеят в цялостна изолираност, съгласно ACTO. Индианците в Амазонка приказват 86 езика и 650 диалекта.
Най-голямото племе е Тикуна, наброяващ към 40 000 души, които живеят в Бразилия, Перу и Колумбия, съгласно Survival International.
Бразилският индиански водач от племето Каяпо, Раони Метуктире, е водещият участник в акцията против обезлесяването в Амазонка и обикаля света в продължение на три десетилетия, призовавайки за опазване на гората и нейното радикално население.
Манаус, столицата на Амазонка
Манаус е столицата на щата Амазонас, най-големия в Бразилия и обхващащ 1,5 милиона кв.км.
Основан от португалците през 1669 година на брега на Рио Негро, покрай мястото, където се влива в река Амазонка, Манаус има население от 1,8 милиона души.
След бързо разгръщане в края на 19 век заради търговията с каучук, градът минава през огромен крах, траял до основаването на зона за свободна търговия през 1967година.
Манаус в този момент живее основно от индустриалния си бранш, внася аварийни елементи и изнася крайни артикули, по-специално електронно съоръжение.
След Сао Пауло и Рио де Жанейро, Манаус е третият главен стопански център на Бразилия, напомня БГНЕС.
Масово обезлесяване
Почти 20 % от гората на Амазонка е изчезнала през последния половин век съгласно WWF и обезлесяването се форсира.
След като президентът на Бразилия Жаир Болсонаро пое властта при започване на 2019 година, процентът на обезлесяване до юли стана близо четири пъти по-висок, в сравнение с година по-рано, съгласно сателитна система, известна като DETER, която се употребява от Националния институт за галактически проучвания (INPE).
Според INPE, който наблюдава ясното изсичане на тропическите гори, към 2554 кв. км от гората на Амазонка са били изсечени през юли, което е 278 % повече в сравнение с преди година.
Основните аргументи за обезлесяването са соята и отглеждането на животни, построяването на водноелектрически язовири и пътища, добивната индустрия и горските пожари.
Освен с богатото си биоразнообразие, Амазонка е богата на минерални запаси, в това число злато, мед, тантал, желязна руда, никел и манган.
Сега елементи от гората са погълнати от пожари.
Данните от INPE демонстрират, че близо 73 000 горски пожара са били регистрирани в Бразилия сред януари и август - най-високият брой от 2013 година насам. Повечето от тях са били в Амазонка.
За съпоставяне, през първите осем месеца на 2018 година те са били 39 759.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР