Амазония е най-зеленото кътче на нашата планета, което обаче в

...
Амазония е най-зеленото кътче на нашата планета, което обаче в
Коментари Харесай

Какво ще спаси Амазонската джунгла

Амазония е най-зеленото кътче на нашата планета , което обаче в последните години е сложено под сериозен риск. Учени и еколози сигнализират, че освен климатичните промени и сушата са отговорни за протичащото се в Амазонската джунгла, само че и активността на локалните, които правят нерегламентирана сеч и унищожават цели екосистеми.

Учените са на мнение, че доближаваме върховата точка, в която гората няма да има задоволителен потенциал да бъде дом на всички животни и организми, и да извършва своята роля за контролиране на климата и качеството на въздуха. А това може да бъде необратимо.

И до момента в който най-мрачните прогнози гласят, че след време Амазония може да се трансформира в пустиня, други откриват вяра в младите дървета, които се срещат там. Според откриватели от University of Exeter`s Global Systems Institute, младите дървета са много приспособими и след време могат да заместят ролята на по-възрастните балдахинни дървета, които са изсечени или няма да устоят на сушата.
 Снимка 491303

Оказва се, че младите екземпляри са намерили собствен способ да се приспособят към сложните и необикновени условия в джунглата. Те трансформират метода, по който обработват водата, с цел да задържат повече влага и да оцеляват даже тук-там със засушаване или такива без задоволително слънчева светлина.

Изследователите изследват десетки млади дървета в джунглата и потвърждават, че тези, които са в области със засушаване, имат нараснала дарба да фотосинтезират . Въпреки оскъдната слънчева светлина, те съумяват да произведат задоволително сила за обмена на въглероден диоксид и О2.
 Снимка 491301

Изводът от това изобретение е, че младите дървета в Амазония са по-устойчиви на измененията от възрастните и са по-способни да реагират на суша като трансформират морфологията си, с цел да си набират всичко належащо и да продължат живота си.
 Амазонската джунгла, най-голямата тропическа гора в света и мистериите на Амазония
Мистериите на амазонската джунгла

Какво се крие там

Големите дървета с балдахин сега поема 95% от слънчевата светлина, а за младите остават едвам 5%. Но с времето, сечта и сушата това се трансформира, по тази причина непроменяемо и образът на Амазонската джунгла ще се промени. Но тя по-скоро ще остане гора, в сравнение с да се трансформира в савана, предава Popular Science.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР