Amazon завинаги промени дистрибуцията на продукти. Логистиката и участието на

...
Amazon завинаги промени дистрибуцията на продукти. Логистиката и участието на
Коментари Харесай

Amazon иска парче от бизнеса с доставка на храна във Великобритания

Amazon вечно промени дистрибуцията на артикули. Логистиката и присъединяване на технологиите в нейните универсални магазини бяха на път да трансфорат Джеф Безос, нейният създател, в най-богатия човек на планетата. Американският колос за електронна търговия разгласи в изказване, че ще доставя гратис храни и хранителни артикули на своите клиенти до Prime, своята стратегия за бърза доставка, основана на абонамент, осведоми abc.es.

Базираната в Сиатъл компания се надява тази нова услуга, която стартира да действа в Лондон във вторник, да може да обслужва цялата страна до края на годината. Блокирането в бранша, породено от здравната рецесия на ковид Covid-19, подтиква продажбата на храни онлайн и в този момент компанията насочи погледа си към този вкусен бизнес.

Компанията Amazon към този момент добави линията Fresh (услуга за доставка на хранителни артикули, пусната преди четири години) към своята абонаментна стратегия Prime. По този метод тя ще популяризира от месо, мляко, кисело мляко, риба, плодове, зеленчуци или месо, както и други бързоразвалящи се храни или предмети от семейството в интервали по-малко от два часа за поръчки над 40 паунда (52 евро) и без разноски от доставка за клиенти. В момента услугата предлага към 10 000 пресни артикули и замразени храни, добавя изданието.

С тази мярка компанията има намерение бързо да разшири бизнеса с доставка на хранителни артикули. Сектор, който се е нараснал с 14.6% през последния месец спрямо миналата година. По този метод клиентите ще могат да закупят хиляди продукти, доставени от веригата супермаркети Booths и Whole Foods, както и редица снабдители на търговски марки като Pepsi или Danone.

Здравната рецесия подтиква интереса към електронната търговия. Мерките за отбягване и обществено разграничаване доведоха до увеличение на продажбите в интернет. Необходимостта от довеждане докрай на тяхната цифрова промяна нанесе тежък удар на комерсиалните компании, които не съумяха да се оправят с онлайн поръчките. Пандемията също е открила нови потребителски привички, които, най-вероятно, ще се разпространят в идващите години, отбелязва изданието. 

Източник: abc.es
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР