Amazon Web Services Educate стартира първия си проект за образование

...
Amazon Web Services Educate стартира първия си проект за образование
Коментари Харесай

За първи път в България стартира проект за образование в облака

Amazon Web Services Educate започва първия си план за обучение в облака в партньорство с HeleCloud и Факултета по математика и информатика, Софийски университет. България става част от 47-те страни в международен мащаб, които поддържат и усъвършенстват образованието в облака в университетите и учебните заведения. Пилотният план беше показан на публична конференция във ФМИ.

„ С увеличаващото се търсене на чиновници с експертиза в облачните технологии, AWS Educate дава достъп до нов тип учебен портал на идващото потомство ИТ и облачни експерти. AWS Educate е световна самодейност на Amazon Web Services за даване на достъп до запаси на студенти и преподаватели за повишение и възстановяване на образованието в облака “, сподели Феликс Манохаран, началник на програмата AWS Educate за Европа, Близкия изток и Африка.

Към момента AWS Educate сплотява 1400 образователни заведения от 47 страни по целия свят, предоставяйки безвъзмезден достъп до сигурни облачни услуги, лабораторни извършения и комплицирани изчислителни интервенции, които разрешават работа с динамично наличие и опция за отдалечено самообразование.

„ Българските студенти имат огромен капацитет, мотивация и качества. Много се веселя, че HeleCloud и ФМИ подписаха контракт за съдействие и работим дружно по този пилотен план. С разширението и развиването на образованието в облака посредством практическо образование върху платформата за облачни услуги AWS ще даде водещо преимущество на студентите при кандидатстване за работа. Все повече компании реалокират своя документооборот и процеси в облака, което неизбежно води до нуждата от добре готови клауд специалисти “, добави Стефан Бумов, основен действен шеф, HeleCloud.

„ За нас е икономическо предизвикателство да отговорим на потребностите на бизнеса. По тази причина сме щастливи да приветстваме самодейността на AWS Educate и HeleCloud, която ще спомогне за подобряването на образованието в облака”, сподели доцент доктор Първан Първанов, декан на Факултета по математика и информатика, Софийски университет.

HeleCloud ще поддържа внедряване на AWS Educate в образователната стратегия на университета, нейната акомодация и ефикасното потребление на ресурсите. Консултантите на компанията и преподавателите във ФМИ ще разработят дружно задачи и извършения, с които да дадат опция на студентите да опознаят платформата AWS и да добият на практика опит в региона на облачните технологии.

Новите технологии като обществения облак, интернета на нещата, роботизацията и изкуствения разсъдък все по-бързо навлизат в бизнеса в България. Тенденцията оказва въздействие освен върху фирмите, само че и върху човешкия капитал. Включването на нови дисциплини в образователната стратегия във висшето и междинното обучение е неизбежно, с цел да се отговори на потребността от добре готови експерти. „ HeleCloud поддържа развиването на образованието в облака, а стартирането на пилотния план с AWS и ФМИ е единствено първата стъпка в тази тенденция “, добави Стефан Бумов по време на конференцията.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР