Amazon и Meta, собственик на Facebook, доброволно се ангажираха с

...
Amazon и Meta, собственик на Facebook, доброволно се ангажираха с
Коментари Харесай

Amazon, Meta поехa ангажимент за лоялна конкуренция

Amazon и Meta, притежател на Фейсбук, непринудено се ангажираха с промени в своите платформи за търговия на дребно, с цел да оказват помощ за " отбрана на лоялната конкуренция ", заяви английският Орган за защита на конкуренцията и пазарите (CMA), съобщи Агенция Франс Прес.


Американските онлайн колоси одобриха " набори от задължения " след обособени следствия на английския регулатор по отношение на " опасения за конкуренцията " по отношение на потреблението на рекламни данни от тяхна страна, съобщи CMA.

CMA стартира изследването на Amazon през юли 2022 година на фона на опасенията, че компанията злоупотребява с господстващото си състояние като водеща онлайн платформа за търговия на дребно във Англия, като дава на личния си бизнес с продавачи " незаслужено преимущество " пред самостоятелните съперници.

Amazon също по този начин беше упрекната, че облагодетелства продавачи, които употребяват личните ѝ услуги за депозиране и доставка, а не конкурентни логистични предприятия, означи CMA.

Говорител на Amazon съобщи в изказване, че компанията е " работила градивно с CMA " по време на нейното следствие.

" Приветстваме това решение, което ще резервира способността ни да обслужваме както нашите клиенти, по този начин и над 100 000 дребни и междинни предприятия, които продават посредством нашия магазин в Обединеното кралство ", добавя компанията.

Съобщението на CMA следва сходен резултат в Европейския съюз, който през декември разгласи, че Amazon се е съгласила да приключи считаните за антиконкурентни практики, свързани с данните на самостоятелните продавачи.

Проверката на английския регулатор против Meta, почнала през юни 2021 година, е разследване и от опасенията, че компанията рискува " да има нелоялно конкурентно преимущество, което може да наруши конкуренцията " на платформата Фейсбук Marketplace.


" Meta също по този начин е подписала задължения, които ще попречат на компанията да употребява данните на своите рекламни клиенти, което значи, че предприятията и в последна сметка потребителите са предпазени ", съобщи CMA.

" Занапред съперниците на Фейсбук Marketplace, които популяризират в платформите на Meta, могат да " откажат " данните им да бъдат употребявани за възстановяване на Фейсбук Marketplace. "

Според регулатора американският колос също по този начин е заречен да ограничи метода, по който употребява рекламните данни при създаването на своите артикули.

Това ще подсигурява, че " не може да употребява данните на рекламните клиенти, с цел да си обезпечи незаслужено преимущество, когато се конкурира с артикули или услуги, продавани от тези рекламни клиенти ".

Meta съобщи, че приветства решението на CMA да приключи следствието си след уговорките на компанията да " вкара системи и контроли, предопределени да потвърдят и валидират, че данните на рекламодателите от съперниците не се употребяват в Marketplace ".

Мета продължава да е обект на сходно следствие от страна на Европейската комисия. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР