амарата на представителите в американския Конгрес приключи продължилтоо 16 месеца

...
амарата на представителите в американския Конгрес приключи продължилтоо 16 месеца
Коментари Харесай

ИТ гигантите се "наслаждават на монопол", показва проверка

амарата на представителите в американския Конгрес завърши продължилтоо 16 месеца следствие на практиките на ИТ колосите в Съединени американски щати. Проверката предлага промени в законите и нови регулации, които може да доведат до съществени промени при ИТ колосите, оповестява CNBC.

Причината е, че съгласно инспекцията, Apple, Amazon, Фейсбук и Гугъл са станали доста огромни и се "наслаждават " на самобитен монопол. Макар на практика никоя от фирмите да не е монопол, позицията ѝ е такава, че тя има властта на подобен, считат проверяващите.

Докладът, който е близо 450 страници, включва резултатите от изявленията и чувания на представители на фирмите, както и обзор и разбор на 1,3 млн. документа, които са прегледани по време на следствието. Предложени са доста промени, в това число основаване на опция огромните компании да бъдат "структурно разделяни ", т.е. бизнесните им да бъдат отделяни на по-малки звезна, с цел да се понижи въздействието им на пазара.

Предлага се и смяна с разглеждането на сливанията на огромни компании. Например автоматизирано да се приема, че това ще пречи на конкуренцията и да се принуждават фирмите, които вземат участие в договорката, ясно да потвърдят, че това не е по този начин. В момента се прави противоположното и регулаторът би трябвало да се опита да потвърди, че договорката ще пречи на пазара.

Сред препоръчаните промени е още ограничение на опциите фирмите да акцентират своите услуги и да бъдат стимулирани да оферират действителни условия на всички. Също по този начин да се подсигурява, че услугите им ще са съвместими с конкурентните и други

Обърнато е внимание и на всяка от упоменатите компании. За Фейсбук е казано, че се любува на монополна власт в сферите на онлайн рекламата и обществените мрежи. Също по този начин е упоменато изявлението на някогашен чиновник на Instagram, който е завил, че една от концепциите на Фейсбук е била да направи по този начин, че Фейсбук и Instagram да не се конкурират между тях. Самата компания дава отговор, че тя е "история на американския триумф " и че се конкурира с огромен брой услуги за вниманието на милиарди хора. "Регулаторите преглеждат деликатно всяка договорка и с право не са разкрили никакъв проблем да спрат която и да е от тях ", споделя компанията.

За Amazon е упоменато, че има монополна власт върху множеството снабдители и по-малки търговци, които употребяват онлайн магазина ѝ. Докладът пресмята, че пазарният дял на Amazon в Съединени американски щати върху онлайн извършването на покупки е сред 40% и 50%. Проверяващите споделят, че компанията постоянно работи против по-малките търговци и въпреки обществено да ги назовава "партньори ", в личните си документи ги дефинира като "вътрешни съперници ". Компанията дава отговор, че "приемането, че триумфът идва единствено поради пречене върху конкуренцията е просто неверно ". Тя счита, че има премного доказателства, които демонстрират, че Amazon не пречи, а оказва помощ на дребния бизнес и интервенция на регулаторите може да остави търговците без онлайн платформата.

За Apple е упоменато, че има монополна власт в дистрибуцията на приложения за iOS. Проверяващите означават, че екосистемата на Apple е донесла "значителни изгоди " на потребителите и разработчиците, само че и че Apple употребява платформата, с цел да постанова ограничавания и бариери на съперниците и да постанова своите лични оферти, както и да изисква висок такси в онлайн магазина си. Apple дава отговор, че посредством магазина си е дала достъп до нови пазари и благоприятни условия. Компаният акцентира, че през предходната година единствено в Съединени американски щати App Store е генерирал 138 милиарда $ и над 85% от тях са отишли към разработчиците, а таксите на Apple са в границите на пазара.

Според проверяващите Гугъл има монополна власт в онлайн търсенето и рекламите при търсене. Компанията е разказана като "екосистема от взаимосвързани монополи ". Изтъкнато е, че компанията следи в действително време информацията на разнообразни пазари и има "почти съвършено " анализиране на пазара. Проверката твърди още, че "в някои случаи " компанията "тайно " е направила стратегии, които да наблюдават съперниците ѝ, като е направила и високи бариери, които да пазят позицията ѝ. Компанията е упрекната е "източване на трафик ", посредством ограничение на естествените визити за сметка на платените реклами в резултатите на търсачката си.

Гугъл дава отговор, че продуктите ѝ са безвъзмездни и милиони американци ги употребяват, а компанията е вложила милиарди в създаването им. "Конкурираме се почтено в бързоразвиваща се и доста конкурентна промишленост. Не сме съгласни с отчета, който включва остарели и неточни изказвания от комерсиални съперници за търсачката и други услуги ", споделя представител на компанията.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР