Аман от новопръкнали се “писатели като Венета Райкова и Криско,

...
Аман от новопръкнали се “писатели като Венета Райкова и Криско,
Коментари Харесай

Да се целуваш с мечка

Аман от новопръкнали се “писатели ” като Венета Райкова и Криско, възмущава се създателят

Хитовият публицист Калин Терзийски издаде самичък най-новия си алманах с разкази “Мечката и други разкази ” – без издател, без редактор. Авторът даже няма желание да разчита на книжарите.
 Корицата на самиздат книгата „ Мечката и други разкази ”. Корицата на самиздат книгата „ Мечката и други разкази ”.
“Докога издателите ще прибират 45% от коричната цена и още 45% ще взимат разпространителите. За основателя на културния артикул не остава нищо… Докога ние, които сътворяваме духа и материята, ще бъдем просяците пред търговците, които просто трансферират някакви финикийски знаци?! Смешно е на всички витрини да виждаме новопръкналите се “писатели ” Венета Райкова и Криско, а същинските писатели са забутани някъде зад щанда ” – възмущаваше се Терзийски по време на премиерата на томчето, която събра в клуб “Алкохол ” на Столичната библиотека десетки негови фенове.

“За цяла година не ме поканиха в нито едно ТВ реалити! Това за един публицист е трагично… Все едно Хемингуей да не отиде на лов… ” – не спря да се майтапи от самото начало Калин Терзийски, който около каламбурите и занимателните случки съумяваше да насочи послания към ръководещите в родната просвета, да подлага на критика порядките на “дивия ” капитализъм у нас, който ограбва труда на креативните персони.

В новата книга читателят ще види многото лица на създателя: във всеки собствен текст той е друг, автентичен, отхвърлен от личното его и по едно и също време – преекспониран. Самият той дефинира себе си като “милиардно-картинен човек ”. Неговият принцип е свещената фриволност: писателят през днешния ден не би могъл да бъде вкаран в каноните на избран жанр – свободата е неговата вяра. “Днес критерии няма – най-важно е човешкото харесване, рейтингът на създателя слага печат на неговото творчество. Търсенето на щастието – безусловно и висшо – не би могло да бъде цел на писателя ” – заключи Терзийски.

Разказът “Мечката ” е експриментална притча: психически прорез на човешкото схващане, изправено против вкоренените етически правила – по какъв начин индивидът да преодолее себе си и да целуне мечката? А по какъв начин мечката е способна да проучва метафизичен държанието на индивида и личната си природа? Кое е политически правилно, когато възбраните и напътствията оковават целия публичен живот? Кой в действителност е по-свободен през днешния ден и има висшото право на избор – индивидът или животното?

“Грешете, колкото си желаете, другари! Но след това анализирайте грешките и създавайте от тях своето изкуство… ” – прикани публиката Калин Терзийски.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР