Аман. Министрите на външните работи на Русия Сергей Лавров и

...
Аман. Министрите на външните работи на Русия Сергей Лавров и
Коментари Харесай

ТАСС: В Йордания Лавров обсъжда ситуацията в лагера Ер-Рукбан и ще има среща с крал Абдула II

Аман. Министрите на външните работи на Русия Сергей Лавров и на Йордания Айман ас-Сафади ще се срещнат в неделя в Аман за договаряния, предава ТАСС .
В Аман Лавров идва от Кайро. В програмата му е планувана и среща с крал Абдула II.

Катастрофата в Ер-Рукбан

От съветското дипломатическо ведомства осведомят, че двете страни ще сверят часовниците си по обстановката в Сирия, включително и за незатихващото огнище на напрежение по йорданско-сирийската граница в региона на Ет-Танф. Един от целите е пагубната обстановка в лагера Ер-Рукбан, където бежанците са принудително арестувани от бойците и умират от апетит, мраз, заболявания и липса на естествени хигиенични условия.
Американците попречват ликвидацията на лагера и евакуацията на неговите жители. В същото време съветските и сирийските военни са подготвени да обезпечат надеждна защита на филантропична интервенция по извеждането им, само че командването на силите на Съединени американски щати в зоната на Ет-Танф не пропущат рейсове да стигнат до лагера и да се извърши евакуацията на бежанците, отхвърля се и обезпечаване на сигурността за филантропичните колони. Както твърди непрекъснатият съветски представител в Организация на обединените нации Василий Небензя, дейностите на Вашингтон се подчиняват на желанието на Белия дом да резервира противозаконното си наличие в Сирия.
При тези събитие Москва и Дамаск ес обръщат с молба към Аман да се включи в интервенцията по закриване на Ер-Рукбан и да окаже подпомагане съгласно опциите си за бързото избавяне на хората. Както се отбелязва в взаимно заявление на ръководителите на междуведомствените координационни щабове на Русия и Сирия, изселването от лагера може да се окаже спомагателен тласък за живеещите на територията на Йордания сирийски бежанци да се завърнат в родината си.

Руско-йорданските връзки

Двамата министри ще отделят внимание и на двустранното съдействие. Както означават в съветското Министерство на външните работи през 2018 година е преодоляна отрицателната наклонност на понижаване на стокооборота сред двете страни – размерът му спрямо 2017-та се е нараснал близо четири пъти – от 157 на над 600 млн. щатски $.
На срещите в Аман ще се обиден и въпроси, свързани с разнообразни религиозни, публични и благотворителни организации. " Става дума на първо място за поклонническите православни руснаци в Йордания, които посещават мястото на кръщаването на Иисус в река Йордан, където действа страноприемница. От външнополитическото ведомство на РФ прецизират, че следва през януари 2020 година в кралството да се открие клон на „ Императорското православно палестинско общество ".

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР