Ама той е жив!, възкликват хлапета, като видят в класната

...
Ама той е жив!, възкликват хлапета, като видят в класната
Коментари Харесай

Разказвач на приказки влиза в клас

„ Ама той е жив! ”, възкликват хлапета, като видят в класната им стая да влиза създател на детска литература, чието име са зървали единствено на корицата на книга. Свикнали са да четат в учебниците за хора от предишното и даже не си показват, че могат да поговорят с публицист и да получат подпис, усмихва се Константин-Кирил Иванов. В учебни заведения и детски градини го познават като Разказвача на приказки, който ги среща с създателите на шарените книжки.

Самият той дефинира себе си като пъстър човек. На 49 година към този момент се е занимавал с какво ли не - бил е медицински представител, пръскал е против хлебарки, работил е като екскурзовод. Гордее е се със своите 100 авторски маршрута, които оферират най-малко два типа превоз, тъй като не е почитател на екскурзиите от вида рейс-музей-шкембе супа. В момента е фотограф на „ Google ” за България. Можете да го видите да снима на фестивала в Жеравна. Както и в дребна книжарничка край Бюрото по труда, която е нарекъл „ При Разказвача на приказки ”.

Мъжът с голяма персонална библиотека, 4 деца и едно внуче я отворил през февруари в лично помещение. Преди против лавиците с книги да се появи настоящето диванче, първите срещи с дребни читатели и майките им станали напряко върху възглавници на килима. Половината от томчетата в Дядовата ръкавичка, както стопанинът назовава книжарничката си, не могат да се намерят на никое място другаде, тъй като създателите им се самоиздават. Всяка българска книга е и с персонален подпис на писателя.

Ентусиазмът на хлапетата да откриват нашите създатели на детска литература дал кураж на Константин-Кирил Иванов през април да подеме Инициатива за поощряване на детското и младежкото четене „ Разказвачът на приказки представя… ”. За месец и половина до края на образователната година мъжът съумял да заведе български писатели в учебни заведения и градини в Пловдив, Габрово, Плевен и Велико Търново. Има поддръжката на Регионалното ръководство по обучение и общината в Пловдив, а зам.-кметът Стефан Стоянов разпратил подкрепящо писмо за самодейността до всички образователни заведения. Тя се посреща с утвърждение също в Смолян, Кърджали и Русе. Но основателите още нямат запас да покрият толкоз доста градове, както и да влязат в гимназиите. Засега фокусът е върху деца от детските градини и възпитаници до 6. клас. Екипът на Константин-Кирил Иванов е от трима души, които влезнали в книжарницата му инцидентно като клиенти. И останали, с цел да са съидейници в идеята. Някои даже напуснали работа, с цел да могат да търчат сред забавачки и учебни заведения, да носят книги, плакати, флайери с информация за родителите.

Има прелестни издателства и книги, само че някой би трябвало да научи децата по какъв начин да стигнат до тях, споделя Константин-Кирил Иванов. Според него родителите не са длъжни да знаят какво има сред прелестните корици на една книга. Затова той и екипът му са се нагърбили да вършат асортимент на подобаващи четива за разнообразни възрасти и да срещат децата с създателите им. Работят единствено с българска детска модерна литература, 3 издателства и доста създатели, които се самоиздават. На децата в Пловдив към този момент са гостували създателката на Любка и вълшебницата Звездна - Мая Бочева, Радостина Николова, Цвета Белчева, Нуша Раянова. Никола Райков омагьосва хлапетата още с влизането си в класната стая. Славена Атанасова, Зорница Христова, Иван Раденков също са в хвърковатата чета от детски писатели, които сноват сред образователните заведения.

На щанда без зеленчук и бланки

Всичко през днешния ден стана пазар и в супермаркетите продават книги дружно със зарзавата, само че не им е мястото там, споделя Константин-Кирил Иванов. Понеже „ При Разказвача на приказки ” е покрай Данъчното и Бюрото по труда, постоянно надниква някой да пита за бланки и химикали. Това е книжарница, отвръща притежателят. И чува в отговор: „ Е, да де! ”. В книжарницата би трябвало да има единствено книги и никакви писалищен материали, безапелационен е той.

Макар пространството, с което разполага, да е прекомерно малко, възнамерява да обособи ъгъл за четене с томчета на обособена етажерка, които посетителите ще могат да четат на място. Ще им бъде позволено да акцентират изречения и да пишат в белите полета. Следващият ще може да чете бележките. Целта е шерване. Така могат да се намерят и сродни души, има вяра Константин-Кирил Иванов.

Преди Коледа кутия с изненада за дребните читатели

От началото на ноември е в ход и нова самодейност на книжаря - „ Кутията на Разказвача на приказки ”. В уеб страницата, който носи същото име, всеки месец ще бъде обявявана друга тематика. Родители, които са подготвени да отделят пари за книга, само че са затруднени при подбора, могат да създадат поръчка, като посочат на каква възраст е детето. Екипът ще сортира уместно четиво, което ще идва до дребния четец в специфична кутия на акцията с илюстрация на Мая Бочева. А дружно с книжката вътре ще има и сувенир, обвързван с нея - чаша с герои от книгата, разделител или различен тематичен аксесоар. Първата тематика е „ Семейството е ключа към всичко ”, а кутиите с изненади ще дойдат с пощальон на адресите на хлапетата в първата десетдневка на декември.

Преди коледните празници Константин-Кирил Иванов ще събере дребни читатели и техните майки и баби и на едно особено четене в Малката Базилика. На топлата светлина от лампите на Никола Табаков те ще насядат по пода, завити с одеяло, ще пият топло какао и ще слушат приказки. Инициативата ще бъде с поддръжката на ОИ „ Старинен Пловдив ”.

Книгата носи благополучие колкото нарастване на заплатата

Учени откриха, че книгите са с голям коефициент на благополучие. А удоволствието да избираш четиво в книжарница или библиотека се равнява на удовлетворението от покачване на заплатата.

Сондажът е изработен по поръчка на Министерството на културата и спорта в лондонски стопански лицей. Там откривателите се пробвали да измерят благотворния резултат на разнообразни действия върху младежите. Причината е, че чувството за благополучие кара хората да са по-успешни и по-прилежни на работното място. До подобен резултат води повишението на приходите. Сега обаче се оказва, че в случай че човек посещава постоянно библиотека и книжарница, е също толкоз стимулиран. Изследването откроява още изкуството и спорта. Особеното във връзка с тях е, че могат да предотвратят професионалното прегаряне. И тъй като икономистите са склонни да пресмятат, ето какво сочат сметките:

- Разглеждането на галерия носи наслаждение като растеж на заплатата с 1084 лири годишно (около 2400 лева.)

- Да потичаш или да риташ топка с другари подвига настроението като нарастване от 1127 лири.

- Да потърсиш нещо в библиотеката или книжарницата носи насладата, която човек би изпитал, в случай че приходът му годишно се повиши с 1359 лири (около 3000 лева.).

Сега учените се пробват се да открият на какво се дължи резултатът от общуването с книгата и за какво вдъхва оптимизъм.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР