Ама моля Ви се – това беше реакцията на втория

...
Ама моля Ви се – това беше реакцията на втория
Коментари Харесай

Цветанов се скри от въпрос за несъответствието от над 136 хил. лв. в доходите му

" Ама апелирам Ви се " – това беше реакцията на втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов и началник на предизборния щаб на ръководещата партия на въпрос на Actualno.com по какъв начин ще разяснява несъответствието от 136,5 хиляди лева в приходите и разноските на фамилията му за интервала 2003 - 2013 година, открита от КНОПИ по данни на Национална агенция за приходите, Национален осигурителен институт и по банкови извлечения.
Въпросът му беше заложен на входа на театъра в Добрич, само че той се обърна и потегли към залата на Мелпомена, където го чакаха за среща симпатизанти от региона.
Срещата в Добрич не беше оповестена в медиите, нямаше планувана и конференция. На място пристигнаха хора от Каварна, Крушари, Тервелско. Преди това е имало среща с партийния актив в залата на хотел " Изида ", чийто притежател е консултант от ГЕРБ.
Предистория
Проверката, открила несъответствието от 136 хиляди лв. във финансово-имуществения оборот на Цветанов и фамилията му, е правена от КПКОНПИ, а докладна излезе на бял свят от уеб страницата " Биволъ ". Докладната е писана от от Георги Апостолов и е пратена на тогавашния началник на КОНПИ и настоящ ръководител на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, който също лъсна в " Апартаментгейт " с терасата си от 186 квадрата, за която твърди, че е обща част, само че на която има сауна и барбекю, както и достъп само от жилището му. Въпросният " тризонет " се намира на ул. " Професор доктор Георги Павлов ", в столичния квартал " Гео Милев ".
На база на предоставените данни за инспекцията на Цветанов от Национална агенция за приходите, Национален осигурителен институт, банките, в които фамилията му е разполагало със сметки, данни за придобивано и продавано имущество, КОНПИ пресмята, че за проучвания интервал фамилията на Цветанов е получило като доход впечатляващата сума от 1 039 740 лева (бел.ред. - съгласно съкратения преразказ на отчета в мнение на дирекция " Координация и надзор " сумата е 1 057 461 лева.).
Цветанови обаче са си разрешили и съществени разноски. Тук изчисленията са по-сложни - за разноските на фамилията КОНПИ е употребила статистическите данни на Национален статистически институт за прехрана на четиричленно и петчленно семейство, като за целия интервал от 10 години сумата възлиза на 112 476 лева От отчета излиза наяве, че по този начин изчислената прехрана на фамилията е по-ниска от изхарченото от тях за пътувания в чужбина - в размер на 175 395 лева За покупки на артикули и услуги са платени 250 970 лева, за налози и такси - 46 328 лева Общо разноските на фамилията за 10 години възлизат на 529 449 лева, се твърди в отчета на КОНПИ. При покриване на тези разноски на фамилията са му останали чисти приходи в размер на 510 291 лева, само че те не са задоволителни, с цел да покрият цената на добитото имущество. За 10 години добитото имущество е на стойност 646 860 лева (бел. ред. - тук са включени и спестявания по банковите сметки), т.е. налице е противоречие от 136 569.8 лева . От него би трябвало да се извадят в началото наличните средства по банкови сметки от 17 521 лева и окончателното противоречие е в размер на 119 048.7 лева , написа в отчета на КОНПИ.
Това противоречие е съществено - сумата би стигнала за прехрана на фамилията по статистиката на Национален статистически институт за още 10 години, само че по закон не е задоволително висока за пристъпване към конфискация на нелегално добито имущество. Прагът за пристъпване към конфискация по времето, когато е правена инспекцията, е бил 250 000 лева . Именно с това съображение през май 2015 година комисията е прекратила инспекцията по преписката.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР