Ама как да не дава държавата безвъзмездно пари? 60 на

...
Ама как да не дава държавата безвъзмездно пари? 60 на
Коментари Харесай

Борисовата щедрост – стабилна, колкото стабилно му стои маската

Ама по какъв начин да не дава страната безплатно пари? " 60 на 40 " какво е? 173 млн. лв. безплатно грант за микрофирми. Така министър председателят Бойко Борисов разяснява пред Народното събрание какъв брой основаната от него страна поддържа българите в най-голямата рецесия от Втората международна война.
И тъй като приказките са си приказки, а сиренето е с пари, дано забележим тази безплатна помощ. За " 60 на 40 " няма какво да се приказва повече – в случай че някой бизнес няма грам доход, отвред му е по-изгодно да редуцира служащи! Хем чиновниците на трудов контракт вземат 60% от заплатата си на трудовата борса, хем 100% осигуровки. А Борисов дава отново 60% да задържиш на работа чиновник, само че останалите 40% компанията би трябвало да ги откри, като е без приходи поради провален бизнес. И Бойко покрива 60% от осигуровките т.е. на борсата е повече – всичкото това апропо с нашите пари, тъй като не Бойко Борисов цялостни държавния бюджет, а всички тези, които си заплащат налозите.
Да забележим в този момент за грантовете – 173 млн. лв., идващи от оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност " за 20 000 микро и дребни компании т.е. приблизително по 8650 лева Микро компания е такава с под 10 души личен състав и под 3,9 млн. лв. оборот, а дребна - под 50 души личен състав и под 19,5 млн. лева оборот. Заявената безплатна финансова помощ не може да надвишава 10% от чистите доходи от продажби за 2019 година. Ако приходите от продажбите са над 100 000 лева, вземаш 10 000 лева помощ. И в този момент няколко въпроса:
1. Какви са критериите да получиш помощ – който пръв подаде документи т.е. пръв се дореди ли?
2. Има ли такива, на които е подсказано какви документи ще трябват, с цел да си ги приготвят преди стартирането на програмата? Защото пести време да си подготвен с документите и да я засилиш незабавно като стане дейна програмата, а не просто да седиш на F5, да чакаш какви са изискванията и като ги видиш, занапред да пишеш, да сверяваш, да вадиш документи... Така не е почтено, само че не се колебая в държавната почтеност - въпреки всичко финансовият министър Владислав Горанов персонално посъветва Кирил Домусчиев да не кандидатства по " 60 на 40 " с футболния си клуб " Лудогорец ", Домусчиев не го послуша и го утвърдиха - ето, държавното въздействие не пречи на изрядните претенденти!
3. Ако приходите ти от продажби са над 100 000 лева, 10 000 защо ще ти стигнат по-напред - за заплати, за наем на офис помещение, за поддръжка на профилирано съоръжение?
Такива ми ти приказки... а сиренето е с пари!
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР