АМ Струма е много критикувана. Тя е проектирана отдавна и

...
АМ Струма е много критикувана. Тя е проектирана отдавна и
Коментари Харесай

Експерти: АМ Струма съответства на норми отпреди 20 години, когато е проектирана

АМ " Струма " е доста подложена на критика. Тя е проектирана от дълго време и има разлики в разпоредбите от тези на Европа. Това разяснява във връзка тежкия случай с 45 жертви на Автомагистрала " Струма " в " Денят стартира " доцент доктор инж. Ивайло Иванов, декан на Факултета по транспортно строителство, УАСГ.

Когато е била строена, автомагистралата е съответствала на нормите, само че за 20 години са се трансформирали доста неща – появиха се нови, по-мощни, бързи коли, надлежно от време на време се основават предпоставки за трагични катастрофи, изясни доцент Иванов.

Безопасността във всяка една сфера има три съставния елемент – правила, тяхното съблюдаване и осъществяване и контролът им. Скъсали се връзката сред тези съставни елементи постоянно следва покруса. Има и още един – образованието. Хората, които се занимават с една активност би трябвало да са знаещи и да имат насъбран опит още от учебната или студентската пейка. Така ще могат да приложат всички тези познания, изключително колкото за пътната сигурност, добави той.

Според доцент Иванов младежите се ориентират към по-леките специалности.

Да си пътен архитект е изключителна отговорност и изисква доста учене. Малко студенти записват тази компетентност и това довежда до дефицит на инженери, до това хора, които не са учили транспортно строителство, да работят в строителни и проектантски компании.

Вместо на прима виста да пожелаваме оставките на хората, би трябвало да помислим за какво не са съумели да си свършат работата и дали ние като общество и специалисти не можем да им помогнем по някакъв метод, разяснява от своя страна инж. Христо Грозданов, специалист по пътна сигурност.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР