Алтернативните услуги може да погълнат 15% от таксите за плащанияБанките

...
Алтернативните услуги може да погълнат 15% от таксите за плащанияБанките
Коментари Харесай

Финтех стартъпи ще отнемат сериозни приходи на банките

Алтернативните услуги може да обхванат 15% от таксите за заплащания

Банките са изправени пред възходяща конкуренция от започващи софтуерни компании (снимка: CCO Public Domain)

С ветовният разплащателен бизнес, който обгръща всичко – от картови заплащания до парични преводи в чужбина, ще генерира към 1,5 трилиона $ през тази година, по данни на Accenture. Но на пазара се намесват нови играчи.

Сега банките преобладават в областта на заплащанията, само че до 2025 година, когато този пазар нарасне до 2 трилиона $, банките могат да изгубят 280 милиарда $, или към 15% от общите доходи от заплащания. И повода за това са различните услуги, които към този момент набират известност, отбелязва Ройтерс.

Банките са изправени пред възходяща конкуренция от започващи софтуерни компании (финтех стартъпи) като калифорнийските снабдители на заплащания Stripe и Square, както и PayPal и основаната в Лондон TransferWise, които оферират на частни лица и дребни предприятия валутни заплащания с по-ниски такси.

Според Accenture, от ден на ден заплащания са мигновени, а това отстранява нуждата от кредитни карти, които генерират доходи за банките. Освен това все по-често заплащанията се правят непосредствено към крайния продавач посредством нови технологии. Засилената конкуренция значи също понижени маржове и ускорена наклонност към безвъзмездни заплащания.
още по тематиката
„ Дигиталният взрив значи, че банките би трябвало радикално да трансформират визиите си за структурата на своите приходи ”, споделят от Accenture. „ Каналите, които преди време донесоха милиарди долари на банките, ще престанат да съществуват ”, предизвестяват от компанията.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР