Алтернативните канали в банковото дело вече направиха и децата клиенти

...
Алтернативните канали в банковото дело вече направиха и децата клиенти
Коментари Харесай

Дебитна карта в раницата на първолака

Алтернативните канали в банковото дело към този момент направиха и децата клиенти на трезорите. Все по-често може да се видят отрочета, които заплащат в магазина безконтактно със специфични силиконови играчки. Първолаците след броени дни ще пуснат в раничките си наред с учебниците и тетрадките и... първата си дебитна карта. На добър час в учебно заведение и в комплицираните взаимоотношения с банките!

Анализ на "Банка ДСК " демонстрира, че използването на дебитни карти от деца и младежи пораства. При подготовката за новата образователна година излиза наяве, че от ден на ден родители избират да дават на децата си дебитна карта, която да им разрешава да вършат покупки на дребна стойност, без да се постанова да носят пари в брой. Родителите внасят по картата джобните за седмицата или за месеца, а децата и младежите могат да се разплащат с тях на касата в магазин или да теглят от банкомат.

Данните демонстрират, че към този момент близо 60 хиляди деца и младежи употребяват

дебитни карти, издадени от "Банка ДСК "

Между тях с максимален дял - 62.5%, са картите "ДСК Макс ", които се издават на младежи сред 18- и 24-годишна възраст. Следват картите "ДСК Тийн " с дял 34.2%, които са предопределени за деца сред 14- и 18-годишна възраст, а картите "ДСК Старт ", които са предопределени за най-малките клиенти на банката - на възраст сред 7 и 14 години, са 3.3% от всички детски и юношески карти, издадени от "Банка ДСК ".

Допълнителни преимущества на детските, тийнейджърските и младежките дебитни карти са, че възпитават младежите в автономия, финансова дисциплинираност, по какъв начин да се отнасят към парите и да ги ценят.

Предимството им е, че те са и комфортен вид за изпращане на пари на студенти, които се образоват надалеч от фамилиите си. Банката е планувала по-ниски предели за изтегляне на пари в брой от детските карти "ДСК Старт " и "ДСК Тийн " спрямо лимитите по общоприетите дебитни карти. А всеки родител може да вкара разнообразни ограничавания на лимита на картата на своето дете, в случай че то е до 18-годишна възраст.
Дебитна карта "ДСК Старт " за деца сред 7 и 14 години е освободена от такси за разкриване и обслужване на разплащателната сметка, за издаване на картата и за изтегляне напари от банкомат на "Банка ДСК ". Родителят управлява какъв брой харчи детето, тъй като самичък дефинира лимита за изтегляне от банкомат или заплащане на ПОС терминал. С "ДСК Директ " и мобилното приложение DSK Smart той ръководи сметката бързо и елементарно - избира по кое време и с каква сума да зареди картата единствено с няколко клика. Където и да се намира детето - на зелено учебно заведение, на спортно съревнование, екскурзия и други, родителят има опция незабавно да обезпечи нужните му средства изцяло гратис, даже и в неработен ден. Сметка "ДСК Старт " се открива на името на законния представител (родител или настойник) на малолетното дете.
"ДСК Тийн " разрешава на младежи от 14 до 18 години да развиват финансовата си просвета, като сами се учат по какъв начин да ръководят бюджета си. Дебитната карта дава на притежателя си самостоятелност, а в това време обезпечава успокоение за родителите.
Дебитна карта "ДСК Макс " за младежи от 18 до 24 години дава всички функционални благоприятни условия на общоприетата дебитна карта, само че на доста по-ниска цена. По сметката могат да се получават стипендия, прехрана или пари от родителите, както и трудово заплащане. "ДСК Макс " дава опция на притежателя си да употребява заем овърдрафт, заем за образование или заем при преференциални условия по стратегия "ДСК Партньори ". Пълнолетните откриват сметката си независимо и гратис, а за обслужване и поддръжка младежът заплаща единствено 0.50 лева на месец. Тегленето от банкомат на "Банка ДСК " също е с по-ниска такса по отношение на общоприетите дебитни карти - 0,30 лева на изтегляне.

Fibank пък изненада клиентите със особено предложение

за издаване на спомагателна микрокарта.

Банката предлага при направена поръчка за детска/тийн Debit MasterCard PayPass от Fibank в интервала 2 юли - 30 септември 2018 година да подари на детето спомагателна микрокарта с аксесоар за заплащане (силиконова гривничка или ключодържател), с които да заплаща бързо и елементарно в комерсиалните обекти.

Банката напомня, че с комфортните и занимателни аксесоари за безконтактно заплащане детето може да прави дребни покупки, без да носи пари в брой. Независимо дали е на плажа, дали играе в парка, или просто е облякло "дизайнерско решение " без джобове, парите ще бъдат на всички места с него.

Какво може да прави детето с картата или със занимателните аксесоарчета?

Това, което може да прави и възрастният - да тегли пари от банкомат, както и да заплаща в комерсиалните обекти, в това число и да прави бързи безконтактни заплащания. Но! - до избраните от родителя предели на картата. При детските карти контролът не излиза от ръцете на родителя. Картата се издава към сметка на родителя и той може да превежда мечтаната от сума. За картите за младежи (14-18 г.) се предлага опция те да бъдат издадени на името на детето със единодушие на родителя/настойника.

Майката или бащата получават по имейл уведомление за интервенциите с картата, а може да заявят и имейл уведомяване за извлечение от сметката.

Ако малчуганът загуби картата си или му я откраднат и родителят уведомили банката навреме, пластиката ще бъде блокирана и няма да се стигне до загуба на средства.

Банката не взема такса за издаване и поддръжка на картата до навършване на пълнолетието на детето. Сметката, към която се издава картата, е без такса за разкриване и поддръжка до навършване на пълноправие на детето. Не се дължат такси при заплащане в комерсиалните обекти или изтегляне пари от банкомат на Fibank. Без такси е преиздаването на картата заради приключване периода на годност.

Картите са разграничени в две групи: Debit MasterCard PayPass Kids е за деца, навършили седем години до навършване на 14 години, и Debit MasterCard PayPass Teen е за деца, навършили 14 години до навършване на 18 години.

За всяка възрастова група Fibank предлага по три типа дизайн, основани от деца за деца. Детето единствено избира по какъв начин да наподобява неговата карта.

В "Детското царство “ на ЦКБ

са дебитните карти FUN и COOL. Картите за деца са със специфичен, неповторим дизайни, основани са от самите деца. Пластиките се дават при извънредно преференциални финансови условия - гратис издаване (без такса за избор на дизайн) и с преференциална такса за изтегляне от банкомат на ЦКБ в размер на 0.10 лв.. Картите са разграничени в две категории: карти Fun - за деца на възраст от 10 до 14 година, и карти Cool - за младежи на възраст от 14 до 18 години.

Картите Cool и Fun се издават по сметка на родителя, или на друго пълнолетно лице. Те се издават с експлицитното единодушие на родител (настойник). При издаване на карта е належащо да се показа акт за раждане на картодържателя.

Опциите нямат небосвод

Детските картови артикули дават освен улеснение и сигурност за детето и успокоение за родителя, само че са и едно самобитно образование на финансова просвета и дисциплинираност от ранна детска възраст. Вграденият чип разрешава картата да се употребява за задачите на пропускателния режим в учебно заведение, т.е. да замести ученическите карти за пропуск, разясняват от Fibank. При предпочитание родителят може да дефинира дневен, седмичен и месечен предел на средствата, с които детето да разполага. Картите дават опция за PayPass заплащане, без въвеждане на ключова дума до 25 лв..

Изключително скъпа е опцията "Информация за местоположението на детето “. При предпочитание родителите могат да получават sms или е-mail уведомление къде и по кое време детето е направило транзакция, както и да имат достъп до онлайн платформа с опция за следене на всички направени от детето покупки. От позиция на стягане на дисциплината родителят може да има достъп и до онлайн платформа с опция за следене на часовете, прекарани в учебно заведение - вход/изход, единствено ако картата се употребява за пропускателния режим в учебно заведение.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР