Алтернативни трасета за доставка на газ в България през Гърция

...
Алтернативни трасета за доставка на газ в България през Гърция
Коментари Харесай

Александър Николов: Алтернативни трасета могат да свалят цената на газа

Алтернативни трасета за доставка на газ в България през Гърция и Турция са механически вероятен вид и не е ясно за какво в сегашната спешна обстановка „ Булгаргаз “ не е проучил тези разновидности. Това съобщи пред БТВ министърът на енергетиката Александър Николов.

„ Недопустимо да се приказва за забавянето на интерконектора с Гърция като единствена причина за недоставяне на азерския газ, когато има опция да се осъществя финансова изгода за страната и обществото с 4-5 различни разновидността по линия на точката за достъп на синьото гориво, само че нищо не е направено по тези разновидности. “, добави той.

По думите му сдружението, което дава отговор за преноса „ Булгартрансгаз “, споделя, че има опция не за едно трасе, а има две различни трасета за достъп.

„ Ако се направи, ще има извънредно положителен резултат за потребителите - най-малко няколко % намаляване надолу. Ако се промени миксът, който „ Булгаргаз “ показва на КЕВР, може да надвиши 10% “, акцентира Николов.

По тематиката с изнасянето на газ от „ Чирен “ Николов разяснява за „ Булгаргаз “:

„ Когато се гледа едно държавно сдружение, то следва да бъде ръководено по този начин, че да носи оптималната изгода. Опитите по този начин да се ръководи, че да е комфортно за себе си или по метод, който не е в публичен интерес, са странни “.

Николов разяснява и рецесията с цената на тока.

„ Няма по какъв начин да спрем да изнасяме ток, тъй като това значи да излезем от единния европейски пазар и цените у нас, въпреки и високи, са в действителност измежду най-конкурентните в Европа. Затова и напъните са ориентирани към подкрепяне на битови, публични и индустриални консуматори в сложните месеци по линия на цените на тока и на газа. “, добави той.

Николов съобщи, че министерството на енергетиката разполага с запас за януари и февруари и няма да допусне банкрути на топлофикационни сдружения.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР