Алтернативната визия за управление на отпадъците в София беше внесена

...
Алтернативната визия за управление на отпадъците в София беше внесена
Коментари Харесай

Цветни контейнери за боклук за всеки вход искат еколози

Алтернативната визия за ръководство на отпадъците в София беше импортирана през днешния ден в Столична община.

Тя бе връчена на зам. ръководителя на СОС Иван Велков от Екологично сдружения " За Земята " с поддръжката на гражданска самодейност " За чиста София без изгаряне на боклуци. "

Документът планува по-добро ръководство посредством разделно събиране на всички потоци рециклируеми материали, което ще докара до доходи за столицата. Днес изтича последният период, в който общината би трябвало да подаде документи към оперативна стратегия " Околна среда " за приемане на финансиране на инсталацията за изгаряне на боклуци на площадката на Топлоелектрическа централа " София ". Създателите на Алтернативната визия упорстват въпросният грант да се вложи в възстановяване на разделното събиране, а не в градеж на нездравословен и безценен инсинератор – бизнес модел и софтуерна идея от предишното.

" Общината подценява жителите на града и тяхното отговорно отношение към това, което изхвърлят. Вярваме, че с комфортно, елементарно и надеждно разделно събиране софиянци могат да се оправят не по-зле от жителите на всеки различен европейски град. Разбира се, стимулирани от такса боклук на база количество изхвърлени неразделени боклуци ", споделя Данита Заричинова, специалист за Нулеви боклуци от " За Земята ". Тя напомня, че необятно тиражираният образец с инсинератора в центъра на Виена, в действителност въобще не е добър образец за ръководство на отпадъците. " Нека бъдем като Флоренция, където локалното държавно управление спря плана за апаратура за изгаряне с потенциал сходен на софийския. Тосканската община съобщи, че ще вложат парите в по-добро разделно събиране и преработване. "

Прилагането на Алтернативната визия за ръководство на отпадъците в София може да стартира незабавно. Стойността на вложенията в плана е най-малко два пъти по-ниска от разноските за създаване на инсинератора, а чистите оперативни разноски са доста по-изгодни за хората в град София —платците на такса " боклук ".
Документът предлага стадии с дълготрайно обмисляне, което сега липсва.

Концепцията стъпва на 6 съществени правилото:

По-добре разграничени боклуци при източника – по-лесна обработка по цялата верига на оползотворяване.

Замяна на анонимните контейнери по улиците с самостоятелни разделни контейнери за всяка жилищна постройка, което ще подсигурява по-отговорното държание на жителите.

Съобразяване със законодателството на Европейски Съюз за кръговата стопанска система, включително новите цели за разделно събиране на питателните боклуци и по-високо равнище на преработване.

Висока успеваемост – с първите 20% от инвестицията могат да се реализиран 80% от търсените резултати.

Етапност – системата се усъвършенства последователно и непрекъснато.

Гъвкавост – преустрояване и даже цялостен отвод от системата е вероятен когато и да е, без отписване на загуби от неработещи ДМА.

С всеки звук материали, отделени за преработване и компостиране, се икономисват освен разноски за скъпата подготовка, изгаряне и дълготрайно предпазване на дънна пепел в депа, само че и предотвратява изпускането на нездравословни субстанции от комините и от мощно токсичните летливи пепели, оставащи след изгарянето на боклуци.
Алтернативната визия предлага на столичани да изхвърлят разделно и да заплащат по-справедлива такса боклук, и предизвиква по-отговорно държание към генерирането на битов боклук. 

Йорданка Фандъкова: 86% от битовия боклук се рециклира

Столична община има контракти за 16 типа разделно събиране на отпадъците. Изграждането на инсталацията е последният стадий от системата за обработка на боклука на софиянци. 86% от битовия боклук се рециклира, с новата апаратура депонирането ще се сведе до под 10 на 100, сподели още тя.

И посочи, че концепцията да се усили разделното събиране не опонира на по никакъв метод на построяването на инсталацията. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР