Алтернативна визия за управление на отпадъците в града внесоха днес

...
Алтернативна визия за управление на отпадъците в града внесоха днес
Коментари Харесай

Екологично сдружение предложи алтернатива за управление на отпадъците

Алтернативна визия за ръководство на отпадъците в града внесоха през днешния ден в Столичната община екологично съдружие „ За Земята “ и жители. В нея се упорства за основаването на работна група, която да промени цялостния проект за боклука и безапелационното отменяне на плана за построяването на площадката за изгаряне на боклуци в Топлоелектрическа централа - София.

Кметът на София Йорданка Фандъкова от своя страна сподели, че нямат кардинални разлики със сдружението и поддържа увеличението на разделното събиране, само че към момента не се е срещнала детайлно с визията, с цел да дава крайни оценки.

В отворено писмо до кмета на Следствен отдел към окръжна прокуратура и управлението на Столичния общински съвет, екологично съдружие „ За Земята “ и жители упорстват да се спре плана за апаратура за горене на боклуци на Топлоелектрическа централа - София и да се пренасочи финансирането по Оперативна стратегия „ Околна среда “ към основаване на инфраструктура за разделно събиране на всички потоци боклуци. Новата визия ще докара до доходи за общината, вместо разноски за горене на скъпи първични материали.
Момчил Якимов, представител на " Местна самодейност за чиста София " споделя повече за различния метод за ръководство на отпадъците:

Предлагаме още от есента част от наличните съдове да бъдат обозначени, пребоядисани в друг цвят, и в тях да стартират да се събират единствено сухи боклуци, които с обособени курсове на боклукчийските камиони да приситигат в инсталацията за механично и биологично отнасяне в " Садината " незамърсени и да могат да бъдат рециклирани в по-висок размер. Тази процедура не е непозната и в България, по този начин работи, да вземем за пример, Община Габрово и резултатите, на фона на вложенията, са доста положителни.

Момчил Якимов добави, че ще са нужни 500 хил.лв., с цел да се пребоядисат 5000 кофи за боклук.

От съдружие „ За Земята “ обаче са на мнение, че инсталацията на Топлоелектрическа централа - София ще докара до отрицателни последствия и в това се убеждават от ден на ден общински съветници. Един от поддръжниците на тази позиция е Иван Велков от " Група 5 " и зам.- ръководител на съвета, който сбито съобщи, че макар гласувания заем за плана за построяването на оборудването, може да се стигне до смяна. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР