Алтернативна визия за управление на отпадъците в града внесоха днес

...
Алтернативна визия за управление на отпадъците в града внесоха днес
Коментари Харесай

Екологично сдружение предложи алтернатива за управление на отпадъците

Алтернативна визия за ръководство на отпадъците в града внесоха през днешния ден в Столичната община екологично съдружие „ За Земята “ и жители. В нея се упорства за основаването на работна група, която да промени цялостния проект за боклука и безапелационното отменяне на плана за построяването на площадката за изгаряне на боклуци в Топлоелектрическа централа - София. Кметът на София Йорданка Фандъкова от своя страна сподели, че нямат кардинални разлики със сдружението и подкрепя  увеличението на разделното събиране, само че към момента не се е срещнала детайлно с визията, с цел да дава крайни оценки.

В отворено писмо до кмета на Следствен отдел към окръжна прокуратура и управлението на Столичния общински съвет, екологично съдружие „ За Земята “ и жители упорстват да се спре плана за апаратура за горене на боклуци на Топлоелектрическа централа - София и да се пренасочи финансирането по Оперативна стратегия „ Околна среда “ към основаване на инфраструктура за разделно събиране на всички потоци боклуци. Новата визия ще докара до доходи за общината, вместо разноски за горене на скъпи първични материали.

Момчил Якимов , представител на " Местна самодейност за чиста София " споделя повече за различния метод за ръководство на отпадъците:

Предлагаме още от есента част от наличните съдове да бъдат обозначени, пребоядисани в друг цвят, и в тях да стартират да се събират единствено сухи боклуци, които с обособени курсове на боклукчийските камиони да приситигат в инсталацията за механично и биологично отнасяне в " Садината " незамърсени и да могат да бъдат рециклирани в по-висок размер. Тази процедура не е непозната и в България, по този начин работи, да вземем за пример, Община Габрово и резултатите, на фона на вложенията, са доста положителни.
 
Момчил Якимов добави, че ще са нужни 500 хил.лв., с цел да се пребоядисат 5000 кофи за боклук.

От съдружие „ За Земята “ обаче са на мнение, че инсталацията на Топлоелектрическа централа - София ще докара до отрицателни последствия и в това се убеждават от ден на ден общински съветници. Един от поддръжниците на тази позиция е Иван Велков от " Група 5 " и зам.- ръководител на съвета, който сбито съобщи, че макар гласувания заем за плана за построяването на оборудването, може да се стигне до смяна.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР