Алтернативна реалност, в която събитията в Украйна не са война,

...
Алтернативна реалност, в която събитията в Украйна не са война,
Коментари Харесай

Как изглежда войната в Украйна през руския телевизионен ефир

Алтернативна действителност, в която събитията в Украйна не са война, а бомбандировките от страна на Русия са „ подправена информация “. Така представят следените от страната съветски телевизии военния спор в Украйна.

Докато международните медии оповестяват за съветски офанзиви в едни от най-големите украински градове, измежду които Харков и Киев, държавните малките екрани в Русия разказват една напълно друга картина.

Денят е вторник. Новинарската емисия на BBC World стартира с репортаж за Междувременно по редица съветски малките екрани се приказва за това по какъв начин Украйна е виновна за ударите по личните си градове.

Един от най-популярните телевизионни канали в Русия - „ Канал 1 “, прекъсва утринната си стратегия и оповестява, че в нея ще бъдат включени повече вести и настоящи излъчвания. Причината за смяната са „ добре известните събития “, изясняват водещите. Започва новинарска емисия, която оповестява, че изказванията за това по какъв начин украински сили са унищожили съветска военна техника, са подправени и са предопределени „ да заблудят неопитните фенове “.

„ В интернет не престават да се популяризират фрагменти, които не могат да бъдат разказани като нищо друго с изключение на подправени “, оповестява водещият на програмата.

Сходни изказвания се излъчват и по различен известен канал - „ Россия 1 “. От ефира му се чуват обвинявания към украинските сили за военни закононарушения в района на Донбас. Според водещ на едно от предаванията - опасността за цивилните в Украйна идва от „ украинските националисти “.

„ Те ще употребяват цивилните като жив щит, като съзнателно нареждат ударни системи в жилищни региони и ускоряват обстрела на градове в Донбас ”, добавя още водещият.

 

Russian state TV talk show host Olga Skabeyeva:

" The civil war in Ukraine is now more than real. People are starting to realise that they don`t need to fear Russian soldiers, but their own neighbours who`ve got hold of weapons
— Francis Scarr (@francska1)
От ефира на „ Канал 1 “ се приказва за това по какъв начин украинските войски се готвят да обстрелват къщи и да бомбардират хранилища с амоняк „ в акт на провокация против цивилните и съветските сили “.

Междувременно по телевизионния канал NTV, благосъстоятелност на дъщерно сдружение на следената от Кремъл компания „ Газпром “, вървят репортажи най-вече от Донбас. Това е районът, за който Русия съобщи, че стартира своята „ специфична военна интервенция “ за " демилитаризиране и денацификация " на Украйна.

Новини за насочващия се по това време от Беларус към Киев боен ескорт не се оповестяват. Факт, който е водещ в новинарската емисия на BBC Radio 4 единствено половин час по-късно.

Никъде по съветските малките екрани, отразяващи събитията в Украйна, няма да чуете термина „ война “. Вместо това те разказват спора като интервенция по демилитаризация, ориентирана към военна инфраструктура, или като „ специфична военна интервенция за отбрана националните републики “. Кореспондентите на държавните малките екрани не предават от места като Киев и Харков – двата най-големи града, в които домовете на хората са обстрелвани непрекъснато и към този момент има стотици цивилни жертви.

 

With images of destroyed apartment buildings behind him, Russian state TV host claims that Russia is not striking civilian targets in Ukraine.
— Julia Davis (@JuliaDavisNews)
Руските държавни малките екрани съставляват жизненоважен инструмент за обществени известия, посредством които Кремъл направлява публичните реакции.

Операциите на Москва се представят като сполучливи. Редовно се дават статистики с броя на унищожените украински единици военна техника и оръжия. Според обявеното в съветските утринни вести - повече от 1100 украински единици военна инфраструктура са унищожени, само че не се загатва за броя на съветските загуби.  

Новината за обстрела над град Харков влиза в емисията вести на NTV, само че изказванията, че съветските сили са виновни за дейностите, са избрани като „ подправени “.

„ Съдейки по траекторията на ракетата, ударът е нанесен от северозапад, където няма съветски сили “, споделя водещият на новините.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР