Алтернативите са скъпи, а диверсификацията буксуваМестните компании са щастливиЗависимостта на

...
Алтернативите са скъпи, а диверсификацията буксуваМестните компании са щастливиЗависимостта на
Коментари Харесай

Австрия внася 98% руски газ

Алтернативите са скъпи, а диверсификацията буксува
Местните компании са щастливи

Зависимостта на Австрия от съветски газ се е нараснала от 80% на 98% за последните две години. Това оповестява министърката на енергетиката на страната Леонор Гевеслер, представена от Еурактив.

“Диверсификацията на нашия импорт на газ напредва прекомерно постепенно. Това кулминира в нов рекорден дял на съветски природен газ през декември от 98% ”, съобщи зелената министърка.

Според данни на енергийното министерство високият дял на съветски газ се дължи на бързо намаляващото ползване на газ в Австрия, както и към този момент подписаните договорните връзки.

Австрийската енергийна компания OMV се ангажира със съглашение “вземи или заплати ” с “Газпром ” за до 60 теравата годишно, което е задоволително, с цел да задоволи цялото търсене на газ в страната. Тези доставки, контрактувани през 2018 година до 2040 година, идват на по-ниска цена от прилежаща Германия, която разчита на международните пазари, с цел да си обезпечи гориво.

“Газпром ” доставя, а OMV би трябвало да одобри доставката ”, сподели Кристоф Грубер, специалист в енергийната организация на страната. Местните енергийни компании в Австрия, множеството от които са частна благосъстоятелност на общини или градове, са прекомерно щастливи да го купят. Има задоволително неруски природен газ, само че енергийните компании не го купуват, защото е по-скъп, прибавя той.

“Вносът през Германия предстои на такса за предпазване на газ от 1,86 евро на мегават. Италия също възнамерява да наложи такса от 2,19 евро от 1 април 2024 година ”, изясни Грубер.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР