Алтернативен план с грижа за хората предлага Корнелия Нинова. Тя

...
Алтернативен план с грижа за хората предлага Корнелия Нинова. Тя
Коментари Харесай

Нинова: Предлагаме хората в неплатен отпуск да получават минимална заплата от държавата и облекчения за бизнеса

Алтернативен проект с грижа за хората предлага Корнелия Нинова. Тя счита, че в изискванията на рецесия хората в неплатен отпуск би трябвало да получат от страната минимална заплата, дребния бизнес - облекчения, а земеделците - поддръжка.

Ето и цялостния текст на предлагането на Българска социалистическа партия.

Днес на второ четене, гласуваме актуализацията на бюджета, препоръчана от държавното управление. В предишните към този момент няколко дни полемики стана ясно, че акцентите са увеличение на лимита на дълга до 10 милиарда, мярката 60/40 в помощ на бизнеса, 500 млн. през Банката за развиване в помощ на българските компании и 200 млн. за безлихвени заеми за жители, които желаят да вземат такива. Ние не утвърждаваме този метод в актуализацията на бюджета по една съществена причина.

Тази актуализация не планува парите да стигнат до индивида в най-голяма потребност сега.

След като направихме обзор на всички европейски практики по какъв начин работят другите европейски държавни управления в тази обстановка и след десетки срещи с безработни хора- дейци на културата, актьори, музиканти, аграрни стопани, дребен и междинен бизнес, родители, останали без работа, с цел да гледат у дома своите дребни деца, идентифицирахме четири различни казуса и техните различни оферти за решения внасяме в Народното събрание.

Първата група са хората в неплатен отпуск- те нямат никакъв приход по време на изключителното състояние. Към тази група спадат самоосигуряващите се– дейци на просвета, просвета, архитекти, юристи, счетоводители и други, които поради наложените ограничения от страна на държавното управление нямат работа и приходи. За тях предлагаме държавното управление да обезпечи една минимална заплата и осигуровките към нея. Това значи 725 лева за човек – общо 912 млн. лева

Втората група наранени хора и проблем, които остават необхванати от актуализацията на бюджета са земеделските стопани. Предлагаме 30 млн. лева директна целева дотация от бюджета към тях за развъждане на плодове, зеленчуци, месо и мляко. В момента те не могат да засеят реколтата за тази година.

Това е извънредно значимо, тъй като посредством тяхната работа ще се обезпечи прехраната на българските жители. Макар и това да е един от многото проблеми, предлагаме от него да изведем огромна тематика за българската политика, която от Българска социалистическа партия отстояваме в годините - политиката във връзка с българското родно произвеждане.

Напълно разбираме, че в този световен свят стопанските системи са свързани, че не може всяка страна да се затвори и да създава всичко. Но една рационална политика е установяване на браншове, където България има капацитет да развива национално българско родно произвеждане.

Такъв бранш е селското стопанство, тъй като имаме прелестна земя, има хора, които да я обработват, може да дава добър резултат. Всички знаят какъв % от нашата храна е вносна – т.е. има потребност единствено от дребна помощ от страна на държавното управление, с цел да могат земеделските стопани да работят по този начин, че да обезпечат по-голяма част от храната за българският народ.

Третата група, която предлагаме и идентифицирахме в диалозите с тях като проблематична и доста наранена и за която няма съответни ограничения в актуализацията на бюджета е дребният и междинен бизнес и по-скоро заведенията, които първи бяха задължени да затворят и в работата, на които са ангажирани към 500 хиляди служащи.

За тях е нашата грижа. Те не желаят пари от страната, а няколко облекчения, с цел да могат да просъществуват и след рецесията да работят. Да бъдат освободени от такса "смет ", защото не създават такава, от "тротоарно право ", защото служащите не употребяват тази услуга. Както и държавното управление и общините да им разпореждат поръчки по подготовка на храни и пакети, които да доставят на възрастни, на самотни хора, на немощни хора - това ще им помогне да спасят своя бизнес.

Спирането на тези локални такси ще ощети общините, ще понижи техните бюджети. Мярката, която предлагаме е помощ на общините - те също са на първа линия в тази рецесия.

Предлагаме 400 млн. лева от бюджета, което съставлява с 10% нарастване на сегашната дотация на общините, тъй че да могат те да компенсират загубите от тези локални налози и такси, както и да имат в допълнение финансиране за локални политики, които подхващат в помощ на популацията в своите общини. Общо разноските, които предлагаме, са към милиард и половина лв..

Много ми се искаше министърът на финансите Горанов да е тук - да изясни и да каже с какви претекстове не се одобряват тези оферти. Да каже популистки ли са, да каже не сте прави, тези хора не страдат сега, няма защо да им оказваме помощ, да каже, че няма пари, изобщо нещо да изясни. Защо тези, съгласно нас доста рационални оферти, не се одобряват и се отхвърлиха през вчерашния ден от бюджетната комисия.

Разбира се, че ние сме рационални хора и търсим източник на тези средства - предложихме през вчерашния ден да бъде преразгледана политиката, да бъдат преподредени целите на страната в този сериозен миг и да се замразят разноските за рационализация на армията.

Не да се прекратят или заличат тези планове, не да се откажем от грижа за военните и техните фамилии, за развиването на въоръжените сили - никога, а просто тези разноски да се отсрочат за една, две години, както преценяват специалистите. В момента имаме надалеч по-належащи разноски - в опазване на здравето, в обществена сфера, в стопанска система.

Много остро и жестоко реагира през вчерашния ден министър Каракачанов, което е безусловно неясно, защото преди няколко седмици той, министърът на финансите и господин Дончев, на конференция, обявиха че ще се замразят плановете за превъоръжаване на армията. Сигурно нещо е трансформирало тази позиция на държавното управление и несъмнено съдружните сътрудници не са се разбрали - четири години нещо делите, нещо преразпределяте, вижте се и се разберете.

Не може министърът на финансите да споделя заледявам заплащанията, а Каракачанов да стои до него и да се съгласява, а през вчерашния ден да скача на тази концепция, да я отхвърля тотално, да наскърбява Българска социалистическа партия и да наскърбява хората, които я поддържат.

В този миг, на толкоз наранени хора и на толкоз доста чакащи помощ, значимо е да подредим целите, да ги разположим във времето и да забележим по какъв начин страната ще помогне. Затова ние, след обзор на сериозна европейска практики и срещи с десетки хора, предлагаме различни ограничения на тези на държавното управление, които ще оказват помощ на над милион български жители.

Предлагаме оценка на резултата - да се види по какъв начин това ще стабилизира нещата и по какъв начин ще помогне на всички тези хора по-лесно да преодолеят рецесията. В умозаключение желая да кажа, че не просто не поддържаме политиката по актуализация на бюджета - ние предлагаме различен проект. С грижа за хората.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР