Алтернативата на АЕЦ Белене са ВЕИ, природен газ за върховите

...
Алтернативата на АЕЦ Белене са ВЕИ, природен газ за върховите
Коментари Харесай

Иван Костов: Алтернативата на ”Белене” са възобновяемите енергоизточници

Алтернативата на АЕЦ ”Белене ” са ВЕИ, природен газ за върховите натоварвания за компенсиране на ВЕИ. Голямата опция е скрита в производството на електрическа енергия за лични потребности от заводи, лечебни заведения, учебни заведения посредством фотоволтаици, сложени на покривите. Алтернативата е построяването на зелени градове, които се доставят напълно с възобновими енергоизточници. Това е най-съвременната наклонност, която също не е регистрирана в отчетите на Българска академия на науките, а тя неизбежно настава. Това споделя някогашният министър председател Иван Костов в изявление за в. " БАНКЕРЪ ".

Според ръководителя на " Центъра за разбор и ръководство на опасности " построяването на нов блок в АЕЦ " Козлодуй не е опция на " Белене ".

" Нов блок в Козлодуй не може да бъде стихотворец от системата поради сигурността на доставките. Не може да се ръководи система с такива големи мощности, които общо надвишават минималната мощ на ползване в пролетните месеци. През тези месеци потреблението на електрическа енергия в България спада на нива към 3000 мегавата. Фактически V, VI блок и едни VII блок с мощ от 1100 мегавата ще надвишат тези 3000 мегавата. Тоест ще би трябвало по време на пролетните и есенните месеци централите да излизат от употреба и да не работят, което мощно ще утежнява техните финансови резултати ", уточни Костов.

Той изрично отхвърли опцията централата да се осъществя единствено с частни вложения.

" Анализът, който ние сме създали, демонстрира, че АЕЦ " Белене " е нежизнеспособен и поради това няма да бъде осъществен от частен вложител. Със сигурност няма кой да го осъществя. Единственият вид, който може да стане евентуален, е: в случай че страната напълно се ангажира с плана и с неговото създаване - да сътвори планова компания, да влезе с спомагателни суми - с още милиард и нещо, да направи 50 на 50 плановото присъединяване и заема. Ако страната се съгласи да субсидира ценово двата блока на централата, в случай че даде държавна гаранция за заема - тогава може. Но това значи да се стовари доста огромна тежест на данъкоплатеца. По моя преценка при този вид на страната ще й трябват в допълнение 1.2 милиарда и още сред 1-2 милиарда да заплаща ценови дотации сумарно, оценени с чистата сегашна стойност на плана ", изясни някогашният министър-председател.

" Нашите оценки демонстрират, че към споменаваните 10 милиарда евро за строителството на " Белене " е належащо да се прибавят най-малко 1-2 милиарда евро спомагателни ценови дотации, които са неразрешени от Европейския съюз. И тези ценови дотации би трябвало да се заплащат всяка година - в най-хубавия случай до 2051-а, а в най-лошия - до 2063 година. Представяте ли си що за план е този, който излиза, жестоко казано, на облага след 2051-ва. Колко нестабилно е това ", добавя Иван Костов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР