Алпинистът веган Атанас Скатов изкачи третия по височина връх на

...
Алпинистът веган Атанас Скатов изкачи третия по височина връх на
Коментари Харесай

Атанас Скатов изкачи и Канчендзьонга

Алпинистът веган Атанас Скатов изкачи третия по височина връх на земята - Канчендзьонга (8586 метра). Това стана след 15-часов преход от четвърти лагер.

С него до крайната цел (на няколко метра от най-високата точка поради поверието да не се стъпва на нея) е стигнал и различен българин - Стефан Стефанов.

"На върха съм ", написа в 04.43 часа на разсъмване на 15 май Скатов. Малко по-късно от компанията уредник Peak Promotion потвърдиха, че съгласно телефонно позвъняване от базовия лагер на Канчендзьонга са се качили 23-ма алпинисти (21 чужденци и двама непалци), измежду които и 2 дами.

Всички те са тръгнали към долните лагери. Целта е да слязат колкото се може по-ниско в зоната под 7000 метра.

Скатов се разболя на три пъти по време на тази експедиция и по тази причина тя беше една от най-трудните за него. Той съобщи авансово, че няма да употребява бутилиран О2, само че не е ясно дали не е прибегнал до него поради изтощението. Досега той има в актива си 7 осемхилядника, като е изкачвал два пъти Еверест. Стъпвал е и на 7-те първенци на континентите. След къса отмора той ще нападна през юни Гашербрум 1 и 2 в Каракорум, Пакистан.



Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР