Алпинистът се отправя на експедиция в планината Каракорум, на границата

...
Алпинистът се отправя на експедиция в планината Каракорум, на границата
Коментари Харесай

Атанас Скатов тръгва към първо зимно изкачване на К2

Алпинистът се насочва на експедиция в планината Каракорум, на границата сред Пакистан и Индия, с цел да направи опит за нанагорнище на втория по височина (след Еверест) връх на планетата – К2. Със своите 8611 м надморска височина снежният великан остава единственият осемхилядник, неизкачен през зимния сезон, оповестява БГНЕС.
„ Всичко е във вярата. Вярвам, че имаме късмет да се качим “, показа в изявление за БГНЕС алпинистът, отправил към себе си следващото предизвикателство.
 Втори българин се качи на К2 Втори българин се качи на К2
Второ българско нанагорнище на най-трудния за подчинение връх на планетата - К2. Това е станало тази нощ, след 2:00 часа българско време....
„ Аз започнах още преди 9 години. Първият план – седемте континентални първенци. Вторият – четиринадесетте осемхилядници. От втория остават четири върха, К2 е измежду тях. Имах предпочитание това лято да отпътува за Пакистан, за изявление, само че поради COVID-19 нямаше експедиции. Преди месец и половина излезе опцията за зимна експедиция. Никога не съм си представял, че ще отивам на зимна експедиция над осем хиляди метра, още по-малко пък на K2. Но животът за това е забавен, тъй като не знаеш какво следва “, показа още Атанас Скатов.
За всеки човек тук поражда логическият въпрос – не е ли доста рисково? Ето какво дава отговор алпинистът:
„ Опасно е, само че човек би трябвало да търси границите си, рамките си. Трябва да пробва нови, по-различни, по-трудни неща. Това е доста значимо, по този начин придобиваш нови познания, нов опит. Това е водещото. Искам да предизвикам себе си и то за нещо, което е доста мъчно “.
„ Не съм ходил на този връх и не мога да го сравня с другите 10, които съм изкачвал. Колеги споделят, че е доста сложен механически. Не, че Анапурна I не е сложен, на Дхаулагири също има доста сложни сектори, само че К2 го считат за най-трудния. Никак не е инцидентно, че единствено той няма зимно нанагорнище. Най-точно обаче ще мога да кажа, когато се върна “, добави още той.
 Боян Петров: В очите на хората тук видях какво съм постигнал с К2 Боян Петров: В очите на хората тук видях какво съм постигнал с К2
Сега да хапвам таратор, шопска салата, мусака – все неща, които за мен в този момент са нещо необикновено, а за вас несъмнено са нещо всекидневно. Та...
Атанас Скатов от дълго време е в деен подготвителен режим, а до заминаването му остават към две седмици и половина. „ Живот и здраве, в случай че всичко е наред, до Коледа би трябвало да достигнем до изходната точка на трекинга. Около Нова година би трябвало да достигнем Базовия лагер. Януари месец ще прекараме в климатизация и създаване на височинните лагери, а февруари, в случай че има положително време и се усещаме добре, ще опитаме да се изкачим “, показа той за програмата на експедицията.
Най-голямото достижение към този момент е постигане на към хиляда метра под върха – на 7600 м, а всяка крачка над тази височина ще бъде голям триумф, безапелационен е Скатов. Всички ще могат да проследят присъединяване на алпиниста в експедицията на неговия интернет уебсайт www.atanasskatov.com/, където посредством точни GPS данни, актуализиращи се на всеки 5 минути, може да се види напредването му към върха.
Свободно си време от първия локдаун алпинистът е вложил в дотъкмяване на новата си книга „ Седемте континентални първенеца “, която към този момент е на пазара. Чрез нея той споделя с всички фенове на планината информацията от прецизно водените от него дневници по време на експедициите му, а обемното четиво е цялостно и с богат снимков материал. „ Всеки ден ми пишат хора, които са почнали да четат книгата или даже към този момент са я прочели, които споделят, че се е получила добре. Това мен извънредно доста ме радва “, показа той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР