Алпинистът Боян Петров завършва успешен сезон с два изкачени планински

...
Алпинистът Боян Петров завършва успешен сезон с два изкачени планински
Коментари Харесай

Боян Петров се отправя към Еверест

Алпинистът Боян Петров приключва сполучлив сезон с два изкачени планински колоса, което го приближава на четири осемхилядника от това да се снабди с по този начин наречената Хималайска корона и да извърши своя план "Българин на 14х8000 ".

От финала го разделят единствено най-високият на планетата връх Еверест (8848 м), четвъртият Лхотце (8516 м), тюркоазният Чо Ойю (8201 м) и джуджето Шиша Пангма (8027 м).

Пред Bulgaria ON AIR Петров разгласи, че Еверест и Шиша Пангма ще нападна напролет, а през есента се готви за Чо Ойю.

Последният триумф, който алпинистът записа, бе връх Дхаулагири в Северен Непал. Той съумя да го изкачи единствено два месеца откакто завладя тринадесетия по височина връх на земята – Гашербрум II.

"В планината рискове дебнат отвред. Всеки един миг може да бъде съдбовен, в случай че не го предвидиш и не го контролираш. Казвам си, че не би трябвало да се вглъбявам в сходни неща, тъй като в противоположен случай по-добре въобще да не подхващам експедиции ", показа в студиото на "България заран " Боян Петров.

Запитан каква е отвесната граница за актуалния планинар, Боян Петров уточни, че от време на време тя се дефинира от това до какъв брой генетически си благоразположен да понесеш високото и безкислородното, само че както в множеството случаи и тук в по-голямата си частност става въпрос за човешкия мозък.

"Ако той ти каже "недей, стой, рисково е " надали ще стигнеш надалеч. Човек въпреки всичко би трябвало и да познава опциите си. В началото се стремя да бъда по-предпазлив, с времето обаче тези граници се повишават ", сподели още алпинистът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР