Алпинистът Боян Петров завършва успешен сезон с два изкачени планински

Алпинистът Боян Петров завършва успешен сезон с два изкачени планински ...

Алпинистът Боян Петров поема към Еверест и Шиша Пангма.Алпинистът Боян Петров завършва успешен сезон с два изкачени планински гиганта. Четири осемхилядника му остават от това да се сдобие с така наречената Хималайска корона и да изпълни своя проект "Българин на 14х8000".

От финала го делят най-високият на планетата връх Еверест (8848 м), четвъртият Лхотце (8516 м), тюркоазеният Чо Ойю (8201 м) и джуджето Шиша Пангма (8027 м).Още по тематаБоян потегля към Даулагири, десетият му осемхилядник18 авг 2017 19:3312Боян Петров изкачи девети осемхилядник – Гашербрум-224 юли 2017 12:3029

Пред Bulgaria ON AIR алпинистът обяви, че ще атакува Еверест и Шиша Пангма през пролетта, а през есента се готви за Чо Ойю.

Последният успех, който алпинистът записа, бе връх Дхаулагири в Северен Непал. Той успя да го изкачи само два месеца след като превзе тринадесетия по височина връх на Земята - Гашербрум 2.

"В планината опасности дебнат отвсякъде. Всеки един момент може да бъде фатален, ако не го предвидиш и не го контролираш. Казвам си, че не трябва да се вглъбявам в подобни неща, защото в противен случай по-добре изобщо да не предприемам експедиции", сподели в студиото на "България сутрин" Боян Петров.

Запитан каква е вертикалната граница за съвременния алпинист, той посочи, че понякога тя се определя от това до колко генетически си предразположен да понесеш високото и безкислородното, но както в повечето случаи и тук в по-голямата си частност става въпрос за човешкия мозък.

"Ако той ти каже "недей, спри, опасно е" едва ли ще стигнеш далеч. Човек все пак трябва и да познава възможностите си. В началото се стремя да бъда по-предпазлив, с времето обаче тези граници се покачват", каза още алпинистът.
 
По публикацията работи: Анисия Иванова

Източник: dnes.bg