Алпинистът Боян Петров е разговарял със свой колега по сателитния

Алпинистът Боян Петров е разговарял със свой колега по сателитния ...

Има данни за телефонно обаждане от Боян Петров вчера.


Алпинистът Боян Петров е разговарял със свой колега по сателитния телефон вчера сутринта. Това съобщи лидерът на "Зелените" Борислав Сандов във фейсбук профила си.

"Боян Петров е звънял вчера сутринта (09:52 непалско време - около 05:37 българско време) по сателитния телефон на свой колега алпинист. Всички се надяваме, че се е отправил към някой от по-ниските лагери и скоро ще се свърже с някой от нас. Нека се молим всичко да бъде наред! Има да покорява още няколко осемхилядника", гласи поста на Сандов.

По-рано днес жената до алпиниста Радослава Ненова съобщи, че е предприела организиране на спасителна акция за издирването му, но поради лошото време, операцията може да започне най-рано утре. Тя също изрази надежда за благоприятен развой като сподели, че е тръгнал по-рано от колегите си в експедицията по маршрут за изкачване и е възможно също така по-рано да се е върнал в някой от по-ниските базови лагери, където има храна за няколко дни. 

Петров е в неизвестност от 3 май, под връх Шиша Пангма в Хималаите, съобщи по-рано днес МВнР. Част от алпинистите, с които е заедно на експедиция в Хималаите са го търсили, но са открили само палатката му и празен спален чувал.

Последният пост на Петров във Фейсбук е от 16 април, преди да тръгне към първи базов лагер в Хималаите. Той гласи:."От прозореца ми в Тингри се открива страхотна гледка към гигантите Еверест и Чо Ойю, но първата ми цел е джуджето Шиша Пангма. Тръгваме към базовия лагер утре рано сутринта.  Before Everest I have to tackle with Shisha Pangma and we start for the Base camp tomorrow" Придружен е от няколко снимки, част от които можете да видите по-долу


Източник: manager.bg