Алпинистът Атанас Скатов изкачи третия по височина връх на планетата.

...
Алпинистът Атанас Скатов изкачи третия по височина връх на планетата.
Коментари Харесай

Атанас Скатов покори третия най-висок връх на планетата

Алпинистът Атанас Скатов изкачи третия по височина връх на планетата. След 15-часов преход той съумя да стъпи на връх Канчендзьонга (8586 м) или по скоро няколко метра под него.
 Атанас Скатов нападна седми осемхилядник тази нощ
“На върха съм ”. Това известие изпрати Атанас Скатов от СПОТ устройството си в 04.43 българско време в сряда сутринта.

Кангчендзьонга е считан за заветен от жителите на Сиким и съществува импровизирано предписание изкачващите го алпинисти да не стъпват на самия върхов купол.

Малко по-късно и от компанията уредник потвърдиха, че съгласно телефонно позвъняване от базов лагер, всички алпинисти в експедицията, общо 23-ма плюс шерпите, са достигнали върха.

След покоряването на върха, алпинистите потеглиха към долните лагери. Целта е да слязат колкото се може по-ниско в зоната под 7000 метра.

Експедицията беше много сложна за Скатов, защото той се разболя на три пъти по време на изкачването. Въпреки това, сливналията не се отхвърли да нападна върха.

Връх Канчендзьонга е 7- мият изкачен от Атанас Скатов връх по плана му за нанагорнище на Хималайската корона от 14 осемхилядника на планетата. Първият връх, който той съумя да изкачи е Еверест през 2014 година и от този момент до в този момент е добавил в сбирката си върховете Манаслу (2015); Аннапурна,Макалу (2016) ; Лхотце и Еверест (2017) и Чо Ойо (2018), който доближи без приложимост на О2 и шерп.

През 2017г. Атанас Скатов стана и първият българин съумял за приключи плана “Севън съмитс ” за нанагорнище на 7- те континентални върхове на планетата.

След къса отмора и възобновяване, в средата на месец юни, идната цел на алпиниста за този сезон ще бъдат върховете Гашербрум 1 и 2 в планинската верига Каракурум в Пакистан.

Интересно стичане на събитията е, че в деня на „ офанзивата ” излезе от щемпел и новата пета книга от поредицата “ Над 8000 метра ” на Атанас Скатов “ Лхотце и Еверест на един мирис ”.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР