Alphabet предупреждава служителите си да внимават как използват чатботове, включително

...
Alphabet предупреждава служителите си да внимават как използват чатботове, включително
Коментари Харесай

Google продава чатбота си в стотици държави, но се притеснява да го ползва

Alphabet предизвестява чиновниците си да внимават по какъв начин употребяват чатботове, в това число личния си Bard, до момента в който в това време продава програмата по целия свят, написа Reuters, базирайки се на четирима души, осведомени с тематиката.

Компанията майка на Гугъл е посъветвала чиновниците си да не вкарват нейни поверителни материали в чатботове с изкуствен интелект, споделят източниците на осведомителната организация, а от софтуерния колос удостоверяват, мотивирайки се с дългогодишна политика за запазване на информацията.

Чатботовете, измежду които са Bard и ChatGPT, са стратегии с човешко държание, които употребяват така наречен генеративен изкуствен интелект, с цел да водят диалози с потребителите и да дават отговор на безчет подкани. Човешките рецензенти могат да четат чатовете, а откривателите са открили, че сходен изкуствен интелект може да възпроизвежда данните, които е усвоил по време на образованието. Това основава риск от приключване на информация.

Alphabet също по този начин предизвестява инженерите си да заобикалят директното потребление на компютърен код, който чатботовете могат да генерират.

В коментар на информацията от компанията декларират, че Bard може да основава някои проблеми, „ само че все пак оказва помощ на програмистите “, като подчертават, че държат на прозрачността. Това е проява, че Гугъл желае да избегне вреди за бизнеса си от AI софтуера, който започва в конкуренция с ChatGPT. Залогът в конкуренцията ѝ със основателите на ChatGPT – OpenAI и Microsoft Corp, са милиарди долари вложения и бъдещи доходи от реклама и облачни услуги, които се чака да отключат новите стратегии с изкуствен интелект.

Предпазливостта на Гугъл отразява и това, което се трансформира в стандарт за сигурност за корпорациите, а точно да предизвестяват личния състав си за потреблението на обществено налични генеративни AI платформи. Все по-голям брой предприятия слагат защитни ограничения против чатботовете с изкуствен интелект, като в листата попадат Samsung, Amazon.com, Deutsche Bank, Apple и други

Въпреки че Гугъл е споделила на чиновниците си, които тестват Bard още преди стартирането му, да не подават вътрешна информация, към днешна дата софтуерният колос популяризира платформата си на 40 езика допълнително от 180 страни. Компанията към този момент е провела подробни диалози с Комисията за отбрана на данните на Ирландия, водещ регулатор за активността ѝ в Европа, само че отсрочва стартирането на Bard в Европейски Съюз в очакване на повече информация за въздействието на чатбота върху неприкосновеността на персоналния живот.

Притеснения към сензитивната информация

Подобна технология може да изготвя имейли, документи и даже програмен продукт, като дава обещание да форсира доста разнообразни рутинни задания. В това наличие обаче може да бъде включена дезинформация, чувствителни данни или даже пасажи от романа " Хари Потър ", който е предпазен с авторски права.

Някои компании са създали програмен продукт за справяне с сходни опасения. Например Cloudflare, която пази уебсайтовете от хакерски атаки и предлага облачни услуги, пусна на пазара опция за предприятията да маркират и лимитират някои данни да се популяризират на открито от личната им система.

Гугъл и Microsoft също създават за бизнес клиентите принадлежности за видеоконференции, които ще бъдат с по-висока цена, само че няма да разрешават изпращане на данни в обществени платформи с изкуствен интелект.

" Логично е фирмите да не желаят чиновниците им да употребяват обществени чатботове за работа “, сподели Юсуф Мехди, основен маркетинг шеф за потребителите на Microsoft. " Компаниите заемат съответно консервативна позиция по тази тематика ".

Матю Принс, основен изпълнителен шеф на Cloudflare, на собствен ред е безапелационен, че въвеждането на поверителни въпроси в чатботовете е все едно " да пуснете група докторанти да се ровят във всичките ви персонални документи ".

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР