„Ало, над блока ни лети НЛО. Всеки момент ще ни

...
„Ало, над блока ни лети НЛО. Всеки момент ще ни
Коментари Харесай

Коледа на тел. 112: НЛО, овце и сигнали за пиратки

„ Ало, над блока ни лети НЛО. Всеки миг ще ни нападне. Моля ви, пратете въздушно подкрепление “, споделя стара жена с обезпокоен звук часове след Коледа, написа " Монитор ". Тя се показва като Мария и звъни на тел. 112 от София. Локацията се удостоверява и от системата на незабавния телефон. Мария продължава напоително с информацията за себе си. Живеела на седмия етаж на блок в „ Овча купел “. Била самотна и си разрешила единствено чаша алено вино, пратено й от шурей й, който живеел в Пазарджик. Не била пияна. А и постоянно си пиела хапчетата. Имала лека деменция, само че се лекувала. Освен това постоянно гледала телевизия и не била от простите дами.

С целия роман за житието и битието си тя желае да убеди дежурния оператор на 112, с който се е свързала, че всичко е наред с главата й и че в действителност вижда НЛО. Светлината му била бледа, само че се носело над блока й. И някой я гледал от вътрешната страна. Екип обаче не се отзовава на позвъняването. Баба Мария е обезпокоена и 15 минути след първото й позвъняване, следва второ.


„ Моля ви, НЛО-то напусна периметъра над блока ни и към този момент не се вижда, пратете някой “, споделя баба Мария обезпокоена. Все отново обаче кварталният е осведомен и хвърля един взор към съответния блок. Може да се касае за пожар или за някой дрон, който тормози възрастните хора. Оказва се обаче летящ
китайски фенер,
пуснат от прилежащото заведение
където младежи честват рожден ден.
„ Бъди здрава и лети с птиците “, написали празнуващите и изплашили баба Мария, като пуснали фенера. А тя подлудила операторите на тел. 112, които в това време отговаряли на сигнали за паднали пияни хора, за грабежи, за произшествия и за препили и преяли празнуващи.
Общият брой на записаните позвънявания, приключили с диалог на незабавния телефон, за година са близо 4,2 млн. От тях обаче половината се водят като „ нерегламентирани “. Това са инцидентни набирания, до момента в който телефона е в джоба, известни като „ Pocket call”. „ Грешна преценка “, също попада в графата нерегламентирани. Това е когато подаващият сигнал преценя, че казусът е незабавен, само че за службите обстановката не е такава. Например – строшен пръст на ръката. Има и позвънявания за искане на административна информация, както и такива от лица с душевен отклонения. Не липсват нападателни позвънявания или такива, които единствено кликат, макар че телефонът е безвъзмезден.


Служителите, които държат да останат анонимни, получават безчет неуместни позвънявания, които лишават от времето им за реакция при сериозните и същински незабавни случаи. По-опитните си спомнят за сигнал за раждаща котка, подаден минути преди Нова година. Подателката упорствала да се изпрати коли за спешна помощ или ветеринар, с цел да помогне на животинчето. Така правели в „ белите страни “, тя даже го гледала по малкия екран. Обажданията й били няколко, до момента в който най-после не схванала, че това не попада в отговорностите на незабавния телефон. Оттам я препратили към горещата линия на Столичния инспекторат. Загрижената природозащитничка обаче не срещнала поддръжка и там. Бил следващият сигнал след „ рисково блееща овца
която най-вероятно била изнасилвана
За това се обадила назад на тел. 112, с цел да се оплаче от безхаберието.
„ Много от сигналите, които получаваме, са неистинен или такива, на които няма по какъв начин да се реагира. Това хаби човешки запас, които е нужен, с цел да се реагира при в действителност значими обстановки. След това хората се оплакват, че постепенно се свързват “, обясниха от Дирекция „ Национална система 112 “ за „ Монитор “. Служителите са позиционирани в шест центъра и за тях няма почивен ден. Намират се в София, Русе, Монтана, Бургас, Кърджали и Варна. Когато всички оператори в един център са заети, позвъняванията се трансферират към различен. Така се наложило за малко чиновници от Русе да беседват с пийнал чужденец в София, който
изгубил парите си в казино точно на празника
Мъжът обяснявал на негоден български, че желае помощ. Били го обрали. Пропуснал обаче да спомене, че обирът станал на
рулетката в залата за залози. Така се наложило екипи да го търсят из половин София, с цел да го „ спасят “. Той даже заплашил, че ще се самоубие, защото към този момент нямало защо да живее. Пияните атакуват от 18 часа преди Нова година Пияните жители, които считат, че с нещо би трябвало да им се помогне, стартират да звънят още от 18 часа в навечерието на Нова година, описаха за „ Монитор “ чиновници от тел. 112.
„ Имало примрял в компанията, изпил литър водка или преситен другар се гъне от болки под масата. Веднъж даже звъняха за човек, задавил се с месо. Той беше полумъртъв, когато от компанията му се обадиха, с цел да ни молят за помощ. Хората не знаеха какво да вършат. Веднага изпратихме екип, който въпреки всичко съумя да го избави. Той изкара празника в болница, само че оцеля “, описаха пред " Монитор " чиновниците. Те си спомнят и за надалеч по-страшни случаи от задавяне с месо. Преди две години да вземем за пример 14-годишно момче съумяло да изпие съвсем цяла бутилка водка. Само бързата интервенция на експертите и токсиколозите го избавила от сигурна гибел. Имало обаче и по-леки, които обаче чиновниците отхвърлят да дефинират като „ занимателни “. Такива да вземем за пример били множеството сигнали за припаднали дами и господа в тоалетните на заведенията.

„ Тези позвънявания стартират минути след среднощ, когато към този момент хората се връщат по масите след изиграното хоро и наздравицата с шампанското. Тогава виждат, че някой липсва и вземат решение да го потърсят. И къде да го намерят - примрял в тоалетната, до момента в който повръща или до момента в който си почива “, изясняват още операторите. Тяхната работа в сходни обстановки е да изискат цялостна информация за положението на „ жертвата “ и да се опитат да запазят спокойствието на останалите до идването на медицинските екипи.
На предходната Нова година не е имало съдбовни произшествия с препилите купонджии. Повечето от тях се свестявали бързо след идването на екипите. За по-буйните обаче се налагало да бъде викана и полиция.

Пожарникари тичат поради фойерверк в хола Невниманието на празнуващите се отразявало и на работата на пожарната. Огнеборците били заливани с двойно повече сигнали за пожари в новогодишната нощ. Те били главно за погрешно боравене с фойерверки, пиратки, че даже и бенгалски огън.
„ Не е наша работа да даваме оценка на хората, а единствено да предадем сигнала към съответната работа. Не ми е ясно обаче по какъв начин може да държиш бенгалския огън до пердето, да го хвърлиш на килима или пък да пускаш ракети в жилището си и да очакваш, че няма да има последици. Миналата година един мъж се обади, с цел да каже, че станала „ дребна пакост “. Както си седял в хола и си палел кашончето с фойерверки, внезапно му горящ половината апартамент “, описаха още дамите, дежурели на предходните празници. Според тях хората би трябвало да са по-умерени в заниманията си и да са по-внимателни за тях и за близките, защото това скапва освен техния празник, само че и на останалите. Само за информация от 18 часа на 31 декември до идващия ден системата записва 4200 случая. Това са 4200 развалени празника.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР