Ало измамници ни удрят от Гърция. В последните няколко месеца

...
Ало измамници ни удрят от Гърция. В последните няколко месеца
Коментари Харесай

Внимавайте: Ало измамници ни удрят от Гърция

Ало измамници ни удрят от Гърция. В последните няколко месеца има взрив на този тип закононарушения, регистрират от Министерство на вътрешните работи.

Причина нашите ало терористи да въртят от южната ни съседка е фактът, че там сим картите се продават без ограничаване за численост. Има оперативни данни и че се е възстановило и гнездото на родните ало измамници в Румъния.

" Жертви на телефонните измами всекидневно стават най-уязвимите хора от обществото - възрастните и децата. Телефонните измами са така наречен " екзотични закононарушения “, защото се правят най-вече от проведени незаконни групи и ощетяват освен български жители, само че и жители на други страни от Европейския съюз.

Тези групи работят главно от територията на прилежащи на страната ни страни като Румъния и Гърция ", заяви говорителят на основния прокурор Сийка Милева, представена от  " Телеграф “.

Напаст

Средно по трима-четирима индивида над 70-годишна възраст стават жертви на телефонни измами на седмица. Случаите обаче зачестяват, като главно се набират хора от Великотърновска, Монтанска, Врачанска, Видинска и Варненска област, описаха служители на реда от Главна дирекция " Национална полиция “.

По думите им бандитите работят по двата до болежка познати сценария - ранен в злополука и помощ на полицията за залавяне на ало измамници.

" Няма нищо ново, което да са измислили. Звънят, показват се първо за родственик, след това за доктор или служител на реда, който проверява тайфа за ало измами. При последните няколко случая сумите, които са съумели да вземат от пенсионери, варират сред 10 и 30 000 лева “, допълниха криминалистите.

По думите им множеството остарели хора не гледали, че на екрана им се появява гръцки или румънски номер.

Смес

Освен българи под ударите на родните ало бандити попадат и чужденци. Последният случай е от две седмици в Гърция. Там на 12 години затвор беше наказана наша измамница, за която било потвърдено, че играе ролята на касиер на проведена незаконна група.

Интересното е, че тя употребила румънски телефон, с цел да приказва с приятелите си. ОПГ-то работило няколко години. В съда били потвърдено 17 закононарушения в Солун.

Общата сума, оскубана от жертвите, е над 300 000 евро. Освен българката били задържани и няколко членове на групата, които обаче още не са изправени пред съда. Мадамата попаднала в обсега на гръцките ченгета тъкмо до момента в който прибирала следващата сума от излъган.

Трудност

Криминалисти описаха, че сега е мъчно да се проверяват и разкриват телефонни измами, изключително с непознати карти. Причината е, че не се работят от екип, а от единични оперативни служащи.

" Нямаме потенциал да проверяваме в различен регион, а единствено в този, в който е осъществено предаването на парите. Ако звънят от Гърция или Румъния, пък напълно сме с вързани ръце. На процедура може да се стигне най-вече до мулето, което взима парите. Ако шефът му е в кв. " Нов път “ във Видин, а той прибира сумата от София, няма по какъв начин да го хванем “, обясниха униформени.

Говорителят на основния прокурор Сийка Милева:  Наблюдаваме завръщане на този жанр престъпност

" В тежката битка с телефонните измамници бяха ангажирани редица български институции, които обаче, за разлика от в този момент, работеха единно под управлението на Специализираната прокуратура. Един от най-големите триумфи на Специализираното правораздаване беше точно фрапантният спад на телефонните измами.

Взаимодействието сред Министерство на вътрешните работи, КПКОНПИ, ДНСК, банковите институции, даже с поддръжката на мобилните оператори беше на извънредно високо равнище. Помните, че дневно имаше десетки случаи на измами. Възрастни хора хвърляха спестяванията си, които са събирали цялостен живот, през терасите. Или ги оставяха до кофи за отпадък.

За страдание в този момент следим завръщане на този жанр престъпност “, разгласи представителят на основния прокурор Сийка Милева.

Тя прикани жителите да бъдат бдителни, тъй като причинителите стават все по-изобретателни.

" Те събират информация за жертвите авансово, като постоянно, с цел да завоюват доверието им, споделят, че са чиновници на държавни институции. Запомнете, няма държавна институция, която да желае даването на пари по телефон “, добави Милева.

Министерство на вътрешните работи: Никога не желаеме пари

" Министерство на вътрешните работи в никакъв случай не желае пари от хората под какъвто и да било претекст. Ако някой ви изиска или се показа по телефона за служител на реда, алармирайте неотложно на тел. 112 “, приканиха от силовото министерство.

Оттам допълниха, че изключително пенсионерите би трябвало да бъдат бдителни, да не подвигат на задгранични номера, тъй като става въпрос за машинация.

" Ако някой се показа за лекар или служител на реда, не му вярвайте. Затворете и незабавно наберете своя непосредствен, за който настояват, че е ранил човек “, посъветваха от Министерство на вътрешните работи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР