Ало измамите: Пенсионерите отвръщат на удара Схемата винаги е една

...
Ало измамите: Пенсионерите отвръщат на удара Схемата винаги е една
Коментари Харесай

Психологът: Схемата е една и съща, само легендите са...

Ало измамите: Пенсионерите отвръщат на удара

„ Схемата постоянно е една и съща, единствено легендите са разнообразни ”. Това разяснява Нина Николова, психолог и районен представител на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи - Хасково. Дали потърпевш непосредствен при злополука, или арестуван родственик след ПТП с потърпевшо дете, а последната година доста съществено се развил сюжетът с полицейски интервенции за залавянето на рискови нарушители, добави Николова за шашмите на ало измамниците.

„ Няма вид, при който полицията или който и да е държавен орган да ви изиска пари на ръка! ”, акцентира психоложката. Тя добави, че в 90 % от случаите мулетата, които прибират парите, изобщо не познават главния причинител -самият лъжец се криел от тях.

Новата тактичност на телефонните измамници била да се показват за служители на реда, които търсели преводач за арестуван чужденец. От хората, на които звънели, желали да купят телефонни ваучери и да продиктуват номерата им, с цел да можел арестуваният да се свържел с околните си и с юрист. Уговаряло се превеждането на избрана сума за чужденеца, като мнимите чиновници на реда обещавали да възстановят парите по-късно.

Възможно е схемата да бъде изменена, по този начин преди години бяха ужилени и известни юристи в страната. Искането на пари и полезности обаче си остава.

В множеството случаи по време на телефонната машинация жертвата е държана непрестанно на линия. Така не се дава опция да се свърже със свои родственици и да им заяви за казуса. Възможно е и да се изиска тегленето на пари от банков клон.

„ Въпреки непрекъснатата предварителна защита и описването на такива случаи в медиите, излиза, че знанието не води до смяна на държанието. Това е характерен „ mental arrest ”. На езика на логиката на психиката значи - блокиране на прочувственото и когнитивното държание (взаимовръзката сред мисли, усеща и поведение) на ранен стадий от цикъла ”, изясни Нина Николова.

„ При телефонните измами страните са две. Както и жертвата, и измамникът имат своята специфичност. По-голямата част от жертвите са възрастни хора. Предвид годините си те са малко по-изолирани и малко по-неинформирани.

Доверието в институциите, в полицията, в правораздаването основава удобна почва за това хората да попаднат в лапите на мошениците ”, добави психоложката.

93 на 100 от измамниците били мъже сред 18 и 35 година Повечето от тях обитавали дребни обитаеми места. При причинителите се следило пренебрежение към закона и правовия ред. В същото време потърпевшите са основно от третата възраст, които даже не допускали, че сходен вид измами изобщо е допустимо да се случат.

„ Всичко е сложно. Неслучайно телефонните измами се случват у нас, развиват се и процъфтяват. Просто има идеални условия - обстановката изобщо в страната, народопсихологията ни, изключително на по-възрастните, и тези извънредно съобразителни и комбинативни измамници. Нарцистичната болест при телефонните измамници им пречи да изпитват състрадание и съпричастност. В живота те не основават дълготрайни връзки, а връзките със фамилиите им, в случай че имат такива, са на незадълбочено равнище, без прочувствено задълбочаване. ”

Такъв е късият психически профил на жертвите и измамниците.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР