Алманах за литература, култура и изкуство „Огоста 2019” ще бъде

...
Алманах за литература, култура и изкуство „Огоста 2019” ще бъде
Коментари Харесай

Представят новото издание на алманах Огоста

Алманах за литература, просвета и изкуство „ Огоста 2019” ще бъде показан на 20 септември в Художествена изложба „ Кирил Петров” в Монтана. Премиерата на изданието, подкрепено от общината, ще стартира в 11:00 ч. Индиректна оценка за равнището на сборника е споделеното от кмета Златко Живков в предговора му: „ Все по-често започнаха да стигат до нас позитивни оценки и пожелания за ползотворна работа през идващите години. Дори и от чужбина, от престижи, които респектират.”
Тематичен акцент в осмото издание на алманаха е 90-годишнината на Йордан Радичков. Освен неговото послание пред Папа Йоан-Павел ІІ, са включени и текстове на Панко Анчев и Румен Стоянов, отдадени на гениалния ни нашенец.
На съвсем 500 страници алманахът показва към 130 създатели. Освен писателите и поетите от Северозапада и страната, в тазгодишното му издание са привлечени и пишещи от чужбина.
„ Ние отново сме тук!” – анонсира основният редактор на алманаха писателят Мартен Калеев. - Така би споделил бай Йордан Радичков. Да се забележим, да си похуртуваме и да я сторим тая пуста премиера на сборник „ Огоста 2019 “. Без празнословие, без тържественост, та всеки съгласно растежа и усета да си каже мнението по какъв начин се засаждат или отглеждат думи, без „ да се е репетирал като популярен пред огледалото “. Или да премълчи. Щото измежду врявата и „ реалитита “, измежду потопа от гении, дето все ги търсим, някак подминаваме жаждата за съсредоточеност, за съкровеност, за доброжелателност. Само безгрешните, съвършените и гениалните не са поканени. Те постоянно „ знаят какво да вършат “.
И тази година Алманахът ни е като кладенче – откъдето и да се наведеш над него, все има по какъв начин да си утолиш жаждата. Включително и за това по какъв начин испаноезични и португалоезични четат Йордан Радичков до неговите 90 години от рождението. И още, разказани и изказани музи, дето за първи път се разгласяват за белия свят.
Заповядайте!”.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР